Recepten met vanille

Gastronomie

Vanille is een smaakstof die gehaald wordt uit vanillestokjes. Dat zijn de vruchten van de klimorchidee, een Mexicaanse plant.
Gebruik vanille om smaak te geven aan zoetigheden, zoals room, gebak, taarten, roomijs, bavarois en chocolade. En wat dacht je van pannenkoeken, wafels, beignets of zelfs confituur met vanille?

Voeg het ook eens toe aan wit vlees, zoals kalfsvlees, vis of gevogelte. Gewoon heerlijk!

Vanille mengt zich bovendien perfect met andere kruiden, zoals gember of kaneel.
Laat de stokjes meekoken voor een licht vanillearoma. Voor een sterk aroma snij je de stokjes in de lengte open. Zo geven de kleine zaadjes – het vanillemerg – hun smaak nog beter af.



Bewaring

Je vindt vanillestokjes gewoon in de supermarkt, maar er bestaat ook vanillepoeder of vanille-extract.
Geef de voorkeur aan soepele, donkerbruine vanillestokjes. Ze geven je gerechten een heerlijk aroma.
Bewaar vanillestokjes op een koele en donkere plaats. Je kunt ze ook in een goed afgesloten pot met suiker bewaren om zelf vanillesuiker te maken. De vanillestokjes zelf kun je zo zelfs enkele jaren bewaren.
Vanillestokjes kun je hergebruiken, zeker als het vanillemerg er nog inzit. Droog de stokjes na gebruik af en steek ze opnieuw in een pot met suiker.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker