Recepten met spinazie

Gastronomie

Spinazie is een bladgroente met donkergroene bladeren en harde nerven. Het is een veelzijdige groente die je rauw in salades kunt verwerken of die je als broodbeleg kunt gebruiken. Maar je kunt spinazie ook wokken, koken of stoven met een klontje Solo.

Spinazie slinkt erg tijdens het koken. Begin dus met een volume dat groot genoeg is. 200 – 300 g rauwe spinazie per persoon is normaal voldoende.

Een klassiek recept is natuurlijk spinaziestoemp of spinazie met room. Maar heb je ook al eens wat anders geprobeerd? Spinaziesoep bijvoorbeeld, of spinazie verwerkt in een omelet of quiche. Je kunt er ook vis of vlees mee vullen. Kalfsvlees is lekker met spinazie, maar ook gevogelte en vis smaken er heerlijk bij.

Hoe maak je spinazie schoon? Neem bladeren die er wat onfris uitzien weg en verwijder de stengel en de middennerf. Spoel spinazie zeer grondig voor gebruik, zodat al het zand weg is. Laat daarna goed uitdruppen en dep voorzichtig droog.

Koop je verse spinazie, dan gebruik je die het best op de dag van aankoop, want spinazie bederft snel. Let er daarom op dat de bladeren frisgroen en stevig zijn.

Als je spinazie toch langer wilt bewaren, dek hem dan af met folie of steek hem in een geperforeerde plastic zak in de koelkast. Zo droogt de spinazie niet uit.

Je kunt verse spinazie ook invriezen. Blancheer hem 2-3 minuten in kokend water. Laat schrikken en laat afkoelen op ijs. Vries het daarna onmiddellijk in.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker