Recepten met rozijnen

Gastronomie

Een rozijn is een gedroogde druif. Rozijntjes hebben dan ook een zoetere smaak, want 90% van het water is eruit verdwenen. Bijgevolg zijn rozijntjes uiteraard veel langer houdbaar dan verse druiven.

Er zijn 3 bekende, populaire rozijnensoorten. Sultana rozijnen zijn kleine en over het algemeen gele varianten, afkomstig uit Turkije. Voor deze soort geldt: hoe lichter van kleur, hoe zoeter ze smaken. Muscatel rozijntjes zijn dan weer groot, blauw en heel wat minder zoet. Deze komen uit Malaga of Californië. De Elémero, ten slotte, zijn grote gele rozijnen uit Turkije, Spanje of Australië. Deze worden ook wel eens boerenjongens genoemd.

Rozijntjes zijn sowieso erg lekker om zo, tussendoor te eten. Ze worden echter ook in allerlei gerechten gebruikt. In desserts of gebak, zoals broodpudding, rijstpap of wat dacht je van een kramiek bijvoorbeeld? Maar net zo goed in hartige gerechten en slaatjes. Vooral in de Noord-Afrikaanse keuken komen rozijntjes veel voor: denk maar aan tajines, couscous, lamsgehakt, ...


Bewaring

Rozijntjes zijn doorgaans lang houdbaar. Bewaar ze op een droge, koele plaats.


Tips en weetjes

Soms wordt een rozijntje ook wel eens een krent genoemd. Maar eigenlijk is een krent een gedroogde, pitloze druif van een veel kleiner druivenras. Daardoor smaken ze ook wat anders, namelijk veel zuurder.

Rozijnen én krenten kan je in de meeste supermarkten vinden.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker