Recepten met parmezaanse kaas

Gastronomie

Parmezaanse kaas is een harde, brokkelige kaas, die een lange rijpingstijd achter de rug heeft. Daaraan dankt deze kaassoort zijn krachtige, intense smaak.

Geraspte Parmezaanse kaas is dan ook heel lekker om gerechten mee te gratineren, of om over pastagerechten te strooien. Maar die heerlijke smaak van Parmezaanse kaas komt pas echt tot zijn recht in dunne plakjes over een salade. Zulke plakjes parmezaan maak je makkelijk met een dunschillertje. Verder kan Parmezaanse kaas ook een diepe smaak aan warme roomsauzen geven. Parmezaan werkt immers smaakversterkend op andere ingrediënten.

In ieder geval is Parmezaanse kaas vaak the finishing touch in een gerecht, want het wordt bijna altijd op allerlaatste moment aan een bereiding toegevoegd.

Bewaring

Parmezaanse kaas is heel lang houdbaar. Een stuk Parmezaanse kaas kan u makkelijk enkele maanden op een koele, donkere plaats bewaren. Een zakje geraspte parmezaan bewaart u het best in de ijskast, maar gaat ook enkele weken mee.

Tips en weetjes

Parmezaanse kaas is een Italiaanse kaassoort, afkomstig uit de omgeving van Parma. Vandaar de naam. Bovendien mag alleen de kaas die uit de provincies Modena, Parma en Reggio Emilie komt de naam “parmezaan” dragen.

Zowel een stuk Parmezaanse kaas als de geraspte variant kan je in de meeste grootwarenhuizen vinden.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker