Recepten met kruiden en specerijen

Iedereen die wel eens online zocht op ‘kruid’, zal het gemerkt hebben: er bestaan erg verschillende definities. Van Dale geeft bijvoorbeeld 10 verschillende omschrijvingen! Interpretaties zullen verschillen al naargelang je kok, herborist of botanicus bent. Wat de keuken betreft, kan je kruiden omschrijven als gewassen met sappige stengels, waarvan zowel de bladeren, de bloemen, de zaden als de wortels worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Specerijen zijn dan de gedroogde delen (bloemen, zaden, bladeren, bast en wortels) van voornamelijk tropische aromatische planten.

Gebruik:
Kruiden en specerijen gebruik je zo vers mogelijk: versheid en aroma zijn direct aan elkaar gelinkt. Hieronder vijf tips die je helpen om maximaal gebruik te maken van de aroma’s in je gerechten:
1) Kook niet alle kruiden mee: basilicum en kervel zijn bijvoorbeeld heel gevoelig voor warmte; je voegt ze pas toe vlak voor het gerecht klaar is. Hetzelfde geldt voor versgemalen peper. Ongemalen kruiden als kruidnagel, peperkorrels of komijn voeg je daarentegen vanaf het begin toe.
2) Fijn gemalen of fijn gehakte kruiden of specerijen geven hun aroma's snel af. Maar kruiden met een sterk aroma (rozemarijn, salie, laurier...) kan je gerust laten meekoken: hun smaak komt pas ‘los’ door ze te koken.
3) Hak kruiden pas vlak voor gebruik. Pluk de blaadjes van de stelen en hak ze met een scherp en breed mes fijn: zo blijft het aroma het best bewaard. De vers gehakte kruiden dek je tot het eigenlijke gebruik af, bijvoorbeeld met plasticfolie.
4) Hoe fijn je de kruiden moet hakken, hangt af van het gerecht. Hoe fijner de soep of de saus bijvoorbeeld, hoe fijner je hakt.
5) Was verse kruiden bij voorkeur niet, want zo spoel je een deel van de aroma’s mee weg; en natte blaadjes verliezen tijdens het hakken nog meer aroma.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker