Recepten met koffie

De voornaamste koffiesoorten die momenteel worden geproduceerd, zijn Arabica en Robusta. De eerste komt uit Amerika, is zeer aromatisch en bevat minder cafeïne. De tweede komt uit Afrika, is minder aromatisch, maar rijker aan cafeïne. Op zichzelf heeft koffie geen voedingswaarde. De weinige vitaminen van het B-complex die de bonen bevatten, worden tijdens het branden vernietigd door de hitte. Gebrande koffiebonen bevatten verscheidene honderden, meestal vluchtige stoffen, die verloren gaan tijdens het trekken. Cafeïne onderscheidt zich van de andere stoffen door de invloed die ze heeft op het organisme. Ze werkt hoofdzakelijk stimulerend, verhoogt bijvoorbeeld de bloeddruk en vermindert het gevoel van vermoeidheid. Grote hoeveelheden koffie drinken, is dan ook niet goed voor het gestel en kan slapeloosheid en geprikkeldheid veroorzaken. Als drank kan koffie alleen of met melk worden gebruikt, of zelfs met room en whisky (Irish Coffee). Hij kan ook dienen om meer smaak te geven aan verfrissingen, soda, roomijs en andere desserten. Hoewel gevoelige personen er beter niet te veel van drinken, is koffie zeker een product dat voor veel mensen de dag heel wat prettiger maakt.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker