Recepten met kalkoen

Kalkoen begint meer en meer tot de dagelijkse keuken te behoren, want het vlees is gastronomisch heel veelzijdig en voedzaam. Net zoals ieder ander gevogelte, moet men bij het kopen en bereiden zorgvuldig enkele normen in acht nemen, zeker wanneer men een heel dier koopt. Let bij aankoop op de slachtdatum, kijk of de verpakking ideaal is en of het vlees op de geschikte temperatuur bewaard wordt. Bij ingevroren vlees let je erop dat er geen ijs binnenin de verpakking zit. Vervoer je diepvriesproducten en fruit bij voorkeur in een thermetische tas en leg ze zodra je thuiskomt in de diepvriezer of de koelkast. Ingevroren producten ontdooi je door ze in hun oorspronkelijke verpakking in de koelkast te leggen en te wachten tot het proces zich op natuurlijke wijze voltrekt. Dat is de zekerste manier om de eigenschappen en de smaal maximaal te bewaren. Na het ontdooien haal je de kalkoen uit de verpakking en leg je het in een recipiënt. Was het gevogelte dan met koud water. Was je handen en je keukengerief grondig voor je met andere voedingswaren aan de slag gaat. Nadat het vlees gebakken is, mag je het niet blootstellen aan temperaturen tussen 4 en 60 °C, want daarin voelen bacteriën zich het lekkerst.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker