Recepten met kabeljauw

Gastronomie
Kabeljauw is een vis die je in de meest diverse gerechten kunt bereiden.
Jonge kabeljauw smaakt gefrituurd heel lekker. Volwassen kabeljauw is dan weer verrukkelijk in een bouillabaisse, gebakken als filet of in moten. Maar je kunt ze ook klaarmaken in soufflés.
Gebakken kabeljauw met tomatensaus is zeker een aanrader. Maar probeer ook eens kabeljauw op Vlaamse wijze of kabeljauwrolletjes.
De losse structuur van kabeljauw nodigt bovendien erg uit om er visbouillons mee te laten dikken. Dat geeft een unieke, zachte tint.
Therapeutische waarde
Kabeljauw is een magere vis. Hij is rijk aan minerale zouten, oligo-elementen (zoals potassium en magnesium) en aan eiwitten.
Bewaring
Kabeljauw is het hele jaar door verkrijgbaar. Van het najaar tot in het voorjaar vind je de beste kabeljauw.
Koop vis altijd op de dag dat je hem klaarmaakt. Let erop dat de ogen mooi bol staan en dat hij niet ruikt.
Tips en weetjes
Bak het vlees van de kabeljauw niet te hard.