Recepten met ham

Gastronomie
Ham is afkomstig van varkensvlees en een lekker ingrediënt bij vele gerechten. Er bestaat gekookte, rauwe en gerookte ham.
Gekookte ham wordt eerst gezouten en daarna gekookt.
Rauwe ham wordt gezouten en daarna gedroogd of gerookt. Dan noemen we het gerookte ham.

Rauwe of gerookte ham is lekker bij een boterham en met mosterd. En hamrolletjes met asperges of witloof en gegratineerde kaas zijn een Belgische specialiteit. Maar je kunt ook veel andere lekkere gerechten met ham klaarmaken.

Therapeutische waarde
Gekookte ham is het magerste van de hamsoorten.
Ham bevat eiwitten, mineralen en vitamine B, maar ook onverzadigde vetzuren die je enkel uit voeding kunt halen, zoals linol.

In tegenstelling tot vaak gedacht is het cholesterolgehalte van varkensvlees best laag. Het bedraagt amper 43 tot maximum 72 mg per 100 g. Wel heeft ham een hoog zoutgehalte. Vooral gedroogd of gerookt vlees bevat wat meer zout.

Bewaring
Voorgesneden ham bewaar je het best in de koelkast. Je kunt dit enkele dagen bewaren.
Een groot stuk ham wikkel je het best in een handdoek en leg je met de zwoerdzijde op een houten plank.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker