Recepten met geitenkaas

Gastronomie

Geitenkaas is een kaassoort op basis van geitenmelk. Over het algemeen heeft de kaas een kleine ronde vorm met witte korst. Hij is zacht en een beetje kruimelig en smaakt een beetje zout.

Geitenkaas is zeer veelzijdig. Je kunt het gebruiken als broodbeleg, in een slaatje (met bijvoorbeeld honing en peer of appel) of serveren als borrelhapje. Met geroosterde paprika’s, kerstomaatjes of ingemaakte pepertjes smaakt deze kaas prima bij tapas. Geitenkaas is ook lekker met verschillende confituursoorten (kweepeer, vijgen, sinaasappel, …).

Als begeleidende wijn kies je het best voor witte wijn. Een zachte bougogne of sauvignons van Touraine zijn ideaal. Rode gekookte wijn is ook lekker met geitenkaas.

Als je geitenkaas toevoegt aan je sauzen, maakt die ze lekker pittig en romig.

Therapeutische waarde

Geitenkaas is lichter verteerbaar dan kaas uit koeienmelk. Hij is rijk aan calcium, eiwitten en vitamine A.

Bewaring

Halfharde geitenkaas bewaar je het best in het papier waarin het verkocht wordt. Je kunt het ook in vershoudfolie wikkelen.

Het best bewaar je geitenkaas in een koele, droge kelder. Maar je kunt hem ook in de groentelade van de koelkast bewaren.
Haal de kaas 15 minuten voor gebruik uit de koelkast. Zo kan hij op temperatuur komen en dat komt de smaak ten goede.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker