Recepten met basilicum

Gastronomie
Basilicum is een aromatische plant uit het Middellandse Zeegebied. Het is een veelgebruikt keukenkruid, vooral in de Italiaanse keuken.
Er bestaan veel soorten basilicum. De meest voorkomende is die met groene kleur, maar er bestaat ook basilicum met naar rood zwemende bladeren.

Basilicum wordt geroemd om de zoete citroensmaak die hij toevoegt aan veel gerechten. Vooral in gerechten op basis van tomaat is het een echte smaakmaker.

Daarnaast is basilicum het voornaamste ingrediënt in Italiaanse pestosaus, maar ook ratatouilles, salades, vullingen, sauzen en soepen zijn gebaat bij enkele blaadjes basilicum.

Vind hier enkele inspirerende recepten met basilicum.

Therapeutische waarde
Basilicum is rijk aan vitamine A en C. Het is ook een bron van calcium en fosfor.

Bewaring
Kies voor verse basilicum. Je vindt het in de supermarkt in een potje. Bewaar het potje in het zonlicht op de vensterbank en geef de het kruid af en toe water. Zo kun je basilicum langer houden.

Tips en weetjes
Verse basilicum bevat – net zoals elk ander keukenkruid – veel meer smaak dan de gedroogde variant.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker