Courgettesoep, hip én lekker

Er bestaan honderden recepten voor het maken van een courgettesoep. Sommigen houden het liever eenvoudig door enkel ui, courgette en groentebouillon te gebruiken. Het geheim zit hem hier in de afwerking. Snippers gerookte zalm of een toefje basilicum toevoegen net voor het serveren, geeft een smaakvolle boost.

Roer eens een lepeltje groene pesto door de courgettesoep, of experimenteer met munt, citroen en zure room. Speel je liever op veilig of hou je niet zo van experimenteren in de keuken, wees dan creatief in wat je erbij serveert. Een smaakvolle crostini, een kaascracker of een kruidenkoekje kunnen ook de smaakpapillen doen tintelen.

De courgette

Elke zichzelf respecterende moestuinier heeft minstens één courgetteplant onder zijn of haar groene hoede. Een courgette heeft op zich niet zo veel smaak, maar is ondertussen niet meer uit onze Vlaamse keuken weg te denken. Deze groente moet het eigenlijk hebben van de combinatie met andere groenten en kruiden. Creatieve keukenpieten zorgden er met hun experimentele recepten voor dat de courgette evolueerde tot een hippe groente. Denk maar aan de laatste courgette-trend, waarbij courgettes met een spiraalsnijder tot veredelde spaghettislierten worden omgetoverd. Een gezonde bolognaisesaus maakt het geheel af. Courgettes zijn omwille van de grote zaden minder geschikt voor het bereiden van een verfijnd en exquis gerecht, maar kunnen nog uitstekend dienen voor een lekkere courgettesoep.

Courgettesoep gezond?

Dat courgettesoep gezond is, hoeft geen betoog. Courgette is een licht verteerbare en vezelrijke groente. 300 gram bevat amper 100 calorieën, bulkt van de mineralen en is rijk aan kalium, magnesium, vitamine B1 en B9. Vitamine B9, misschien beter bekend als foliumzuur, wordt vaak als supplement voorgeschreven tijdens de zwangerschap. Een extra portie foliumzuur, onder de vorm van een lekkere kop soep, is altijd mooi meegenomen.

Courgettesoep maken

Je hoeft de courgette zeker niet te schillen. De knapperige stukjes geven net meer cachet aan je soep. Let er wel op dat de schil niet beschadigd is en snij de slechte stukjes eruit. Waag je ook eens aan een recept voor een soep met gele courgettes. De smaak zal misschien niet zo verschillen met een soep van groene courgettes, maar het oogt helemaal anders.

Afhankelijk van wat in de smaak valt bij jezelf of bij jouw huisgenoten, maak je de courgettesoep wat dikker of wat vloeibaarder. Varieer en ontdek de rijke smaak van een ferme maaltijdsoep of het ‘mag-ik-nog-een-kommetje?-effect van een lichtere variant. Heb je meer inspiratie nodig? Bekijk dan de lekkere soep recepten van Solo Open Kichen.

Makkelijke recepten waar iedereen van houdt

Op zoek naar die ene klassieker op grootmoeders wijze? Of liever een verrassend gerecht dat echt iederéén omverblaast? Deze makkelijke recepten vallen altijd in de smaak!

Sorteer:
hoogste rating populair nieuwste Filter
  • 0Lage moeilijkheid
  • 0Gemiddelde moeilijkheid
  • 0Hoge moeilijkheid
  • 0Aardappel
  • 0Pasta
  • 0Rijst
  • 0Salade
  • 0Brood en sandwiches
  • 0Patisserie
  • 0IJs en fruit
  • 0Drank
  • 7Soep
  • 0Wild
  • 0Vlees
  • 0Vis, schaal- en schelpdieren
  • 0Gevogelte
  • 0Saus en dressing
  • 0Ei
  • 0Zuivel en kaas
  • 2Groente
  • 0Dessert
  • 0Chocolade
  • 2Belgisch
  • 0Frans
  • 1Italiaans
  • 1Overig Zuid-Europees
  • 0Chinees
  • 0Japans
  • 0Thais
  • 0Indisch
  • 0Overig Aziatisch
  • 0Noord-Amerikaans
  • 0Noord-Afrikaans
  • 0Overig Noord-Europees
  • 0Spaans-Portugees
  • 0Grieks
  • 0Zuid-Afrikaans
  • 0Zuid-Amerikaans