Artikel *** (3 stemmen)

Tarte-tatin - Franse keuken

Tarte-tatin

Caroline en Stéphanie Tatin hadden waarschijnlijk nooit verwacht dat hun ongelukje een echte klassieker in de wereld van het gebak zou worden. Het was tenslotte in de keuken van hun hotelletje in het Franse Lamotte-Beuvron dat de nu beroemde Tarte Tatin, of omgekeerde taart, per toeval ontstond.

Het verhaal is immers dat toen de zusjes hun gasten op een lekkere appeltaart wilden vergasten, zij deze per ongeluk in hun keuken lieten vallen. De bodem van de taart zag er echter nog steeds heel smakelijk uit. Eén van de zussen besloot dan maar om de taart gewoon omgekeerd te serveren. De Tarte Tatin of omgekeerde taart was geboren.

Weetje: Het hotel van de Tatin zusjes bestaat vandaag nog steeds. Het hotel Tatin is gelegen in de centre Val-de-Loire, langsheen de RN20.

De klassieker laat ruimte voor variatie

Vandaag de dag kent de Tarte Tatin meerdere variaties. Natuurlijk wordt de meest voorkomende versie nog steeds bereid met de klassieke gekarameliseerde appeltjes. In tegenstelling tot andere taarten worden de appeltjes eerst dakpansgewijs in de bakvorm gerangschikt. Het is pas hierna dat de vruchten met het bladerdeeg worden bedekt. De naam omgekeerde taart klopt dus wel degelijk 100%.

Voor wie houdt van afwisseling, zijn er intussen meerdere, overheerlijke, alternatieven voor de traditionele appeltjes. We geven je graag enkele creatieve vullingen mee:

  • Tarte Tatin met pruimen
  • Tarte Tatin met abrikozen
  • Tarte Tatin met tamme kastanjes
  • Tarte Tatin met gegrilde groenten

 

Andere Solo-leden over dit artikel (0)