alledaagse recepten
Macaroni met ham en kaas
Van zo’n lekkere macaroni met ham en kaas smult iedereen. Een heerlijke combinatie van pastaboogjes met gekookte hamreepjes en een romige bechamelsaus met kaas die in de oven gegratineerd wordt. Daarmee zet je een echte pasta klassieker op tafel!
Zonder twijfel dé huisfavoriet van vele Belgische gezinnen, deze macaroni met ham en kaas. Zo maak je hem moeiteloos thuis klaar. Dat wordt scoren!
Geef score
Kooktijd15 min
Voorbereiding
Porties

- 450 g macaroni
- 300 g gekookte ham, in reepjes
- 400 g geraspte kaas (Gruyère of Emmental)
- 30 g Solo margarine
- 40 g witte bloem
- 7 dl melk
- 0.5 citroen
- peper
- zout
- nootmuskaat
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de macaroni beetgaar in lichtgezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Maak een roux. Smelt de Solo zonder te bruinen in een kookpot en voeg er de bloem aan toe. Laat het bloemmengsel al roerend drogen, tot je een lichte koekjesgeur ruikt.
- Schenk de koude melk bij de roux. Draai het vuur zachter en blijf rustig doorroeren met een garde tot er een gladde romige bechamelsaus ontstaat.
- Roer de helft van de gemalen kaas door de warme bechamelsaus en voeg een kneepje citroensap toe voor wat extra frisheid. Kruid af met peper, een weinig zout en nootmuskaat.
- Giet de pasta af, laat uitlekken en doe hem in een ovenschaal. Meng de hamreepjes erdoor en overgiet met de kaassaus. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas en schuif de schaal 15 minuten in het midden van de oven. Eet smakelijk!
