alledaagse recepten
Luikse balletjes
Met dit Luikse balletjes recept maak je een echte Belgische klassieker. Zachtjes gegaard in een saus met Luikse stroop!
Geef je gehaktballen eens een nieuwe twist vandaag. Kies voor een heerlijke mix van hartig en zoet in deze Luikse balletjes. Origineel en zó makkelijk.
Geef score
Kooktijd30 min
Voorbereiding
Moeilijkheidlage moeilijkheid
Porties

- 1 kg half om half gehakt
- 3 uien
- 1 teentje knoflook
- 2 takje peterselie
- 2 sneetjes witbrood
- 100 ml melk
- 2 el Solo Bakken en Braden
- 1 el bloem
- 1 tl pittige mosterd
- 1½ el Luikse stroop
- 1 runderbouillonblokje
- 2 laurierblaadjes
- Doe het gehakt in een mengkom. Pel 1 ui en snipper hem fijn. Pel het teentje knoflook en pers het. Hak de peterselie fijn. Voeg alles toe aan het gehakt.
- Verwijder de korsten van het witbrood en week het brood in de melk. Knijp goed uit en voeg ze toe aan het gehakt. Kruid met peper en zout en meng alles goed door met de hand.
- Rol het gehakt in balletjes van ongeveer 4 cm diameter. Verhit een eetlepel Solo in een braadpan en bak er de balletjes aan alle kanten mooi bruin in. Schep ze uit de pan en houd opzij.
- Los het bouillonblokje op in 250 ml warm water.
- Pel 2 uien en snipper ze grof. Verhit een eetlepel Solo in een braadpan en fruit er de ui een minuutje in aan, tot hij glazig wordt. Bestrooi met een eetlepel tarwebloem, roer goed en laat kort meebakken.
- Schenk de bouillon erbij en voeg de mosterd en de Luikse stroop toe. Roer goed en breng alles aan de kook, tot de saus begint in te dikken.
- Voeg nu de gebakken balletjes toe aan de saus, doe de laurierblaadjes erbij en laat nog 20 minuutjes verdergaren op een zacht vuurtje.
- Serveer de balletjesstoofpot met frietjes of verse aardappelpuree.
