Zo maakt Jeroen Meus stoofvlees met frieten klaar

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

 1. Laat het vlees een halfuur van tevoren op kamertemperatuur komen.
 2. Pel de uien en snipper ze grof.
 3. Smelt een klontje boter in een grote stoofpot op een matig vuur. Stoof er de uien in. Roer en laat ze niet bruinbakken.
 4. Smelt ondertussen in een braadpan een klontje boter op een stevig vuur.
 5. Schroei er de stukken vlees in tot ze een goudbruin korstje hebben. Kruid tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout.
 6. Doe het vlees in de stoofpot met de uien. Giet het bier in de braadpan met de vleesaanbaksels en roer ze met een houten lepel los, terwijl het bier aan de kook gaat.
 7. Giet de inhoud van de pan bij het stoofvlees.
 8. Bind de laurier, tijm en peterselie samen met een eindje keukentouw, en voeg toe. Doe er de kruidnagel bij.
 9. Besmeer de boterhammen royaal met scherpe mosterd. Leg de boterhammen in de pot, boven op het vlees, de besmeerde zijde naar onderen. Laat op zijn minst anderhalf uur zacht stoven onder deksel; de gaartijd is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het vlees.
 10. Haal het kruidentuiltje uit het stoofvlees.
 11. Giet er een klein scheutje natuurazijn bij en roer voorzichtig om.
 12. Proef en voeg naar smaak peper van de molen en een snuifje zout toe.

Tip

• Heb je graag een dikke saus, bepoeder het vlees dan met bloem als je het bakt; dat is een extra bindmiddel naast de boterham. • Liever geen alcohol in het stoofvlees? Neem alcoholvrij bier (al zit daar nog altijd een heel klein percentage alcohol in) of runder- of kalfsbouillon in de plaats. Dat lukt net zo goed. • Serveer hetzelfde bruine bier bij het stoofvlees als wat je gebruikt hebt om het vlees klaar te maken.

Advertentie

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?