Een klassieker in de Vlaamse keuken: varkensgebraad! Heerlijk mals en sappig vlees dat weinig werk vraagt. Ideaal als dagelijkse kost maar ook perfect geschikt voor een feestelijke gelegenheid in combinatie met kroketjes en een sausje. Dankzij onze tips tover jij in 1-2-3 een heerlijk varkensgebraad op tafel!

EDELSTE STUK VARKENSVLEES

Varkensgebraad is het edelste stuk varkensvlees. Het komt uit het rugstuk van het varken. Gemiddeld weegt een varkensgebraad tussen de 600 en 800 gram, al kan je het ook op maat bestellen bij de slager. Voor vier personen is 600 gram voldoende. Dit mooie stukje vlees heeft praktisch geen vet en is perfect voor wie mager wil eten. Het dunne vetrandje zorgt voor een heerlijke volle smaak. Om het vetgehalte nog meer te beperken, kan je dat vetrandje wegsnijden na de bereiding. Varkensgebraad smaakt heerlijk bij frisse groentjes en kroketjes, maar kan ook koud opgediend worden in een koude schotel of als broodbeleg.

VARKENSGEBRAAD IN DE OVEN

Het geheim van een perfect varkensgebraad schuilt in de voorbereiding. Ga aan de slag met onze tips en verras je tafelgenoten!

  • Het varkensvlees haal je best 20 minuten op voorhand uit de koelkast. Zo vermijd je dat het vlees meteen taai wordt in de pan of de oven. Het neemt immers meer tijd in beslag om koud vlees tot in de kern te verhitten. Hoe langer je het vlees verhit, hoe meer sappen eruit vloeien en hoe droger het vlees wordt.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Heeft het gebraad een vetrandje, haal het dan vooral niet weg. Tijdens het braden smelt het vet gedeeltelijk weg en dringt het door in het vlees. Dat zorgt voor een extra lekkere smaak. Ook zorgt het vet ervoor dat het vlees minder snel uitdroogt. Na de bereiding kan je het vetrandje gerust wegsnijden.
  • Braad het varkensgebraad 15 minuten in de oven op 180°C en daarna 45 minuten op 150°C. Giet er regelmatig braadjus over om uitdroging tegen te gaan.
  • Laat nadien het vlees een kwartier rusten op een voorverwarmd bord en bedek het met aluminiumfolie. Op die manier vloeien de smaakvolle vleessappen terug van de kern naar de buitenkant. Zo wordt het volledige gebraad lekker sappig.
  • Om na te gaan of het varkensgebraad gaar genoeg is, haal je het best een kerntemperatuurmeter in huis. De ideale temperatuur is 71°C.