ZALIGE ZOETE KOEKENBAK

Voor ongeveer 25 pannenkoeken (maar is ook goed voor wafels!): meng 1l melk, 5 eieren, 500g bloem en eventueel een snuifje zout. Klop goed op en zeef het beslag. Een handige tip om klontering te voorkomen is de melk eerst enkele minuten op te warmen. Bovendien laat je het beslag best zo'n 30 minuten rusten alvorens ermee aan de slag te gaan.

Je kan je basisbeslag ook een beetje aanpassen of bijkruiden, en dan krijg je telkens weer een heel ander resultaat:

  • Vervang de helft van de melk door een bruisende vloeistof als bier, cider, limonade of spuitwater voor een lichter en fijner resultaat.
  • Voeg een alcoholische drank toe, voor een feestelijke toets. Kies dan bijvoorbeeld voor 6dl melk + 4dl Baileys, Cointreau, rum of Grand Marnier, of 9dl melk + 1dl Cognac.
  • Ook aroma's kunnen een verrassende, extra punch geven. Proef zelf eens met kaneel, cacaopoeder, kokos, vanille-extract of oranjebloesem!

HEERLIJKE HARTIGE KOEKENBAK

Voor ongeveer 25 pannenkoeken (of wafels): meng 350g tarwebloem of boekweit, 1 ei, 75cl water en 1 eetlepel zout onder elkaar. Laat het zo'n uur rusten in de koelkast voor gebruik.

Ook een zout beslag kan je makkelijk aanpassen aan eigen smaak:

  • Voor een lichter resultaat kan je kiezen voor bruisend water. Heb je liever een voller – ook wel vetter – resultaat? Voeg dan nog enkele eieren en wat melk toe. Let wel op met de verdere garnering, anders wordt het té zwaar.
  • Dit zout beslag is eveneens een veelzijdige basis voor tal van verse kruiden of poeders. Verras jezelf en tafelgenoten maar met verse peterselie, dille, look, kerriepoeder, …

EXPRESS KOKEN

Pannenkoeken of wafels zijn perfect voor express koken! Zo'n beslag maak je immers in enkele minuten, en ook het bakken gaat snel vooruit. Da's enorm handig als je wat krap bij tijd zit.

Bovendien kan je ze 1 à 2 dagen bewaren, en er dus de volgende dag weer van genieten. Het volstaat dan om ze op te warmen in de microgolfoven, onder versheidfolie, of in een droge (!) koekenpan.

WAT MOET JE NOG IN HUIS HEBBEN?

Voor pannenkoeken bestaan er speciale pannenkoekenpannen, net als voor flensjes. Maar in feite volstaat een gewone koekenpan met antiaanbaklaag. Er zijn eveneens speciale pannenkoekenspatels om het beslag goed open te wrijven, maar dat kan je ook gerust gewoon met een pollepel doen.