Champignonsaus is een uitstekende keuze voor mensen die niet graag lang in de keuken staan. De saus past bij heel wat verschillende gerechten, van kalkoen tot rund. Maar ook bij vis, kip, pasta of ragout smaakt ze overheerlijk. Het geheim van een goede champignonsaus? De keuze van juiste champignon én de combinatie met de andere ingrediënten van de saus. Het spreekt immers voor zich dat elke champignonsoort zijn eigen typische geur en smaak heeft.

Smaken en geuren

In de keuken zijn champignons geen alledaagse ingrediënten. Ze bevatten een echte schat aan smaken en aroma's die helemaal tot hun recht komen als je er een verse champignonsaus mee bereidt.

Als je champignons in het bos gaat plukken, moet je natuurlijk wel goed weten of ze al dan niet eetbaar zijn. Over het algemeen kies je het best voor gladde, eenkleurige champignons zonder vlekken of zachte stukken. Maar neem vooral geen onnodige risico's en vraag indien nodig raad aan een expert.

Probeer bij de bereiding van een champignonsaus niet te veel verschillende ingrediënten te combineren. Op die manier respecteer je de pure smaak van de champignons. Aarzel niet om bij elke stap even te proeven en laat je ook leiden door je neus, want ook de geur zegt veel over het uiteindelijke resultaat. Alleen zo zal je de perfecte combinatie en de ideale kooktijd vinden.

Recepten zoals een eenvoudige of een romige champignonsaus helpen je om een bijzondere smaak toe te voegen aan je favoriete gerechten met kip of vis.