Artikel ***** (1 stem)

Paella - Spaanse keuken

Paella

Ook in onze contreien is paella ongetwijfeld één van de populairste Spaanse gerechten. Het eenpansgerecht van rijst, aangevuld met zeevruchten, chorizo, kip, konijn en groenten blijft ook nu nog aan populariteit winnen. Zo vind je deze lekkernij uit de Spaanse landenkeuken ook alsmaar meer terug op tal van familiefeesten.

De ingrediënten van de originele rijstschotel varieerden eigenlijk van streek tot streek. Zo vond je aan de kust vooral paella’s met vis en schaaldieren, terwijl je in het binnenland vooral recepten met kip, konijn en soms zelfs slakken aantrof. Bij ons is de paella een mix van deze ingrediënten geworden, die men in Spanje tegenwoordig de Paella Mixta noemt.

Weetje: De paella is ontstaan in het Valencia van de 8e eeuw n.C. Het is toen dat de Moren toen de typische paella-rijst introduceerden. Deze verschilt van onze gebruikelijke rijstsoorten door zijn korte, dikke korrelstructuur en zijn absorptievermogen dat veel hoger ligt.

Hoe bereid je de perfecte paella?

Onder de paella kan je 2 grote soorten onderscheiden. Een eerste variant, de paella de marisco, is diegene die je ook bij ons het meeste aantreft. Deze paella is eerder smeuïg en kan qua structuur worden vergeleken met de Italiaanse risotto. De Paella Valenciana is daarentegen helemaal niet smeuïg. Deze variant wordt blijft namelijk op het vuur staan tot de rijst nét niet plakkerig is, ervoor zorgend dat de rijstschotel ook niet té droog wordt of aanbrandt. Bij deze laatste variant is er natuurlijk een groter gedeelte dat aan de pan blijft kleven. Deze laag, de Soccarat, wordt door fervente paella-eters als een absolute delicatesse beschouwd.

Voor een heerlijke Paella Mixta vul je de basis van rijst aan met zeevruchten, kip, konijn en groenten en gaar je alles in een bouillon van kip of vis. Voor een goede kruiding volstaan gerookte paprika, versgemalen peper en saffraan. Al kan je het geheel een (al dan niet licht-) pikante toets meegeven door middel van chorizo. Afhankelijk van de soort paella die jouw voorkeur geniet, beslis je natuurlijk zelf hoelang je de pan op het vuur laat staan.

Wat het gebruikte type pan betreft, hoef je absoluut niet op zoek naar het traditionele houtvuur met de beroemde paella-pan. Dat is, als je de rijstschotel bereidt voor een gezelschap tot 4 personen. In dat geval kan je de paella namelijk heel makkelijk bereiden in een ruime pan die je op een elektrisch of gasfornuis plaatst. Wil je een groter gezelschap laten genieten van deze Spaanse lekkernij? Dan kan je het juiste kookgerei tegenwoordig al bij vele vishandels huren.

Andere Solo-leden over dit artikel (0)