Loop jij in de supermarkt ook meestal voorbij aan de pastinaak? Volgende keer toch maar even stoppen, want onder z’n onopvallende uiterlijk zit zóveel lekkers! Intussen zijn al veel thuiskoks (en hun tafelgasten) dol op zijn zoet-kruidig aroma. En vanaf nu maak jij hem ook lekker makkelijk klaar.

ZO MAAK JE HEM KLAAR MET SMAAK

Pastinaak is heel veelzijdig: kook, stoom, bak of gril hem naar je eigen smaak. Hij is ook heerlijk als stoemp of in chips. Als groente houdt pastinaak ergens het midden tussen raapjes en wortelen, dus ook zijn gaartijd zit daar ergens tussenin. Je kan de pastinaak ongeschild klaarmaken, als je hem goed schoonschrobt onder stromend water. Als je hem wel schilt, bereid hem dan snel, want het vruchtvlees heeft de neiging om te verkleuren. Dat kan je dan weer voorkomen door de geschilde pastinaak kort in koud water met een scheutje citroensap te leggen.

PROEF HEM SAMEN MET Z’N BESTE SMAAKMAATJES

Een heerlijk herfstige puree met pastinaak is onweerstaanbaar. Probeer zijn zoetige aroma zeker ‘s te combineren met pompoen, wortel of zoete aardappel. Dat smaakt zalig bij een gegrild stukje vlees of vis. Of snij hem in lange repen, leg er een paar takjes verse rozemarijn bovenop en bestrooi met wat grof zeezout en peper. Schuif hem de oven in met een paar klontjes Solo en rooster hem gaar. Simpel en zó puur! Of wat dacht je van een pastinaaksoepje met knoflook, verse venkel en lichtgerookt spek? Gewoonweg hemels.

HOE HERKEN JE DE PERFECTE PASTINAAK?

Rooster reepjes pastinaak in de oven met grof zeezout, verse rozemarijn en wat klontjes Solo. 0% moeite, 100% smaak!
Pastinaakwortels zijn er in alle vormen en formaten, van rank en slank tot kort en stomping. De vorm is echter niet zo belangrijk. De grootte wel: kies niet de kleinste, maar ook niet de grootste. Pik er de gemiddelde exemplaren uit, zo vermijd je dat ze snel uitdrogen of te vezelig zijn. Verder moet een verse pastinaak stevig aanvoelen en een mooie crèmekleurige schil hebben, zonder vlekken.