Artikel **** (16 stemmen)

Niet te geloven zó makkelijk is stoven

Herfstweer buiten? Shop de lekkerste herfstingrediënten bij elkaar en haal je grootste kookpot uit de kast voor een overheerlijke stoofschotel! Met deze stooftips en een klein beetje geduld —ondertussen uitgebreid aperitieven màg! —tover je een ware smaaksensatie op tafel.

Het geheim van een supermals stoofpotje? Een klein zuurtje toevoegen en alles traag laten garen…

In het najaar smaakt niets lekkerder dan een heerlijke zelfbereide stoofschotel. Er zijn dan ook zóveel lekkere seizoensingrediënten te vinden die er bijna om smeken om gegeten te worden. Het rijke assortiment aan herfstgroenten — raapjes, pastinaak, pompoen en kool in alle maten en soorten —
zijn op dit moment top en dat proéf je. Ook het aanbod aan bospaddenstoelen is bijzonder groot en divers. Allemaal hebben ze hun eigen, specifieke smaak. Perfect om er je gerecht een unieke herfsttoets mee te geven. En het edelste vlees van veder- en haarwild geeft zijn typische, rijke smaak het liefst van al prijs in een zelfgemaakte stoofpot, traag en rustig gegaard…

5 herfststoofpotjes die altijd lukken

Stoofpannetje van rode kool en kwartels

*****
135 min

Wild van wild? Dan is deze pot vol zoete en hartige smaken vast helemaal jouw ding. Feestelijk lekker op een doordeweekse dag: dat mag!

 

Gevulde kooltjes met spekjes en kastanjes

****
60 min

Kool, spek en pure cacao… het lijkt misschien een bizarre combinatie. Maar geloof ons vrij: met deze stoofschotel maak je indruk, telkens opnieuw.

 

Stoofpotje met boleten en worstjes

****
25 min

Zin in lekker stevige kost met tóch wat verfijning? Dan moet je dit Franse stoofpotje met kruidige worstjes en boleten zeker proberen.

 

Vlaams stoofvlees

*****
150 min

Een echte Belgische klassieker. Moet je op z’n minst één keer in je leven klaargemaakt hebben, mét handgesneden frietjes!

 

Coq au vin blanc

****
120 min

Jawel: in tegenstelling tot wat veel mensen denken maak je de échte coq au vin niet met rode, maar met witte wijn. Schitterend in al zijn eenvoud. 

 

Stoven, hoe doe je dat?

Alles begint bij de juiste pan. Kies er liefst een met dikke bodem, in gietijzer of een legering van meerdere lagen metaal. Zo heb je een prima warmteverdeling. Zorg ook voor een deksel dat goed sluit. Zo verdampt het vocht van je gerecht niet tijdens de bereiding.

In de oven of op het fornuis?

Beide technieken hebben evenveel fans. Maar een stoofpot garen in de oven heeft het voordeel dat je de temperatuur constant op 140 graden kunt houden. Let er bij deze kookwijze wel op dat je pan volledig hittebestendig is – zowel het deksel als de handgrepen.

Waarom graag traag?

Het ideale vlees voor stoofpotjes bevat wat spieren en vet. Dat maakt het bijzonder smaakvol, maar ook wat taaier dan braadvlees. Door het vlees traag te garen wordt het bindweefsel uit de spieren lekker mals en houdt het vetlaagje de sappigheid van het vlees op peil.

Hoe extra smaak toevoegen?

Als aromatische basis voor de saus wordt meestal bouillon, wijn of bier toegevoegd. Daarnaast helpt een zuurtje om het vlees extra mals te maken. Voeg daarom een beetje azijn, citroensap of scherpe mosterd toe. De smaak van je stoofpot verrijk je dan verder met kruiden en specerijen. Het traditionele bouquet garni (een bundeltje van tijm, laurier en peterseliestengels) is een must. Maar ook kruidnagel, muskaatnoot, jeneverbessen en rozemarijn worden vaak gebruikt om stoofpotjes extra smaakvol te maken. Die laat je best kort meestoven als je het vlees aanbakt, dan komen de smaken optimaal vrij. 

Tips gelezen? Aan de slag!

Deze simpele regeltjes zorgen ervoor dat je stoofpotje àltijd lukt. Zelf proberen? Kies een van de 5 nieuwe herfstrecepten en ga ermee aan de slag in jouw keuken.

Zin om nog meer recepten voor stoofvlees te ontdekken? Check deze overheerlijke receptcollectie en verwen je tafelgasten met de allerlekkerste stoverij!

Andere Solo-leden over dit artikel (0)