Sinterklaas
Huisgemaakte speculaaspasta
Geef score
Kooktijd40 min
Porties

- 300 g bloem
- 1 tl bakpoeder (10 g)
- 150 g donkere kandijsuiker
- 150 g Solo
- 10 - 20 g speculaaskruiden
- 1 snuifje zout
- 1 kopje (sterke) koffie
- 1 blik ongesuikerde gecondenseerde melk
- Extra:
- 1 vel bakpapier
- 1 vel vershoudfolie
- beetje extra Solo
- deegrol
- staafmixer met hakmolen
- Verwarm je oven voor op 185° C.
- Strooi de bloem in een glazen mengkom en voeg hier het bakpoeder aan toe.
- Verkruimel de zachte Solo in de glazen kom waar je dadelijk ook de bruine suiker aan toe voegt samen met de speculaaskruiden.
- Ga nu aan de slag met je handen en kneed alle ingrediënten tot een stevig, homogeen geheel.
- Rol je deeg in plasticfolie en laat een half uurtje opstijven in de koelkast.
- Smeer ondertussen enkele likjes Solo over de bodem van het bakblik, en bedek de bodem en de zijkanten met een vel bakpapier. De Solo helpt het papier te fixeren.
- Na een half uur is het deeg klaar om uit te rollen. Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit vanaf het midden. Maak het niet te dun, maar probeer zeker een halve centimeter dikte te behouden.
- Bak het deeg gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat de speculaas helemaal afkoelen en verbrokkelen hem met je handen. Je kan hiervoor ook een deegrol gebruiken.
- Zet een kop stevige koffie en open het blik gecondenseerde melk.
- Doe de speculaasstukjes in de hakmolen en voeg ook de koffie en gecondenseerde melk toe. Hou hier rekening met deze verhouding: 2/3 speculaas en 1/3 vloeistof. Voor die 1/3 vloeistof neem je de helft koffie en de helft gecondenseerde melk. Je kan hier zelf in variëren naargelang je een sterkere koffiesmaak in je pasta wenst. Je kan dan de vloeistof samenstellen uit wat meer koffie en wat minder melk. Proeven is de boodschap!
- Mix alles tot je een dikke, smeuïge pasta krijgt.
- Bewaar je speculaaspasta in een glazen pot die je kan afsluiten met een deksel.
