Vanillebavarois met speculaas

33 (33)
45 min

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

  1. Klop de eidooiers in een kom samen met 75 g suiker tot ze bleek worden.
  2. Doe de melk in een kookpot. Snijd de vanillestok doormidden, voeg hem toe aan de melk en breng zachtjes aan de kook. Verwijder de vanillestok en giet de hete melk over de eiermassa. Roer goed en giet alles opnieuw over in de kookpot.
  3. Laat onder voortdurend roeren op een zacht vuurtje nog even binden. Neem de kookpot van het vuur en laat de saus afkoelen.
  4. Klop de room met 100 g suiker op tot yoghurtdikte. Spatel de room onder de vanillesaus. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Knijp ze goed uit en smelt ze nadien in een half kopje warme melk. Roer dit door de vanillebavarois.
  5. Doe de Solo in een pannetje en smelt hem op een zacht vuurtje. Hak de speculaas fijn in de blender of met een groot keukenmes.
  6. Meng de gesmolten Solo met de speculaascrumble. Neem een ronde bakvorm (liefst een springvorm waarvan je de rand achteraf kan losmaken) en bedek de bodem ervan met de speculaas. Giet er de vanillebavarois over en laat 3 uur opstijven in de koelkast.
  7. Doe de frambozen in een pannetje en laat ze 5 minuutjes opkoken. Wrijf ze door een fijne zeef tot je een gladde saus hebt en laat afkoelen.
  8. Haal de bavarois uit de koelkast, ontvorm hem en overgiet met de frambozensaus. Werk eventueel af met enkele ontdooide frambozen.

Tip

Vind je geen frambozen in de diepvries? Dit recept is ook overheerlijk met een saus van gemengde woudvruchten of aardbeien.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (19)

Gepost door rolandios op 13 maart 2018 om 14u16

even een vraagje.... bij andere recepten heb ik gezien dat ze het eiwit gebruiken voor bavarois om het luchtig te maken, hoe komt het dat er hier gebruik wordt gemaakt van de dooiers? en de samenvoeging van de eidooiers/suiker met de vanillemelk is bij mij slecht afgelopen omdat er brokjes inkwamen (met doorlopend te roeren...) de gelatine in de warme melk is geen probleem, maar moet deze dan koud zijn als ze wordt gemengd met het hele andere zootje? Wat met de gesmolten boter en speculoos? (ik heb de juiste hoeveelheden gedaan en het enige dat ik had was een doorzichtige brij met onderaan speculoos... er werd niets opgenomen door de koek zelf. Wordt er hier ook gewacht met afkoelen om de ''pudding'' erop te gieten? (ik heb deze er opgegoten als het nog warm was en de boter kwam langs de zijkanten naar boven.... graag advies aub.

Gepost door Solo op 29 maart 2018 om 14u37

Dag Rolandios, in het klassieke recept voor bavarois wordt altijd met eidooiers bereid. Het schiften waarover jij spreekt zou te wijten kunnen zijn aan het feit dat je het mengsel te heet hebt laten worden. Het gevolg is dat de dooiers dan gaan stollen en ‘brokjes’ vormen. Het melk-gelatinemengsel hoeft het niet afgekoeld te zijn, dat mag je warm toevoegen. Je opmerking over de Solo en de speculoos is terecht. Voor dit volume koekjes heb je slechts 50 gram Solo nodig (dat hebben we in het rcept aangepast). Eens je die koekjesbodem in de vorm hebt gedrukt, mag je het bavaroismengsel er warm bovenop gieten. Daarna mag alles meteen de koelkast in.We zijn zeker dat het je zo lukt. Succes!

Laad meer reacties

Hoeveel sterren geef jij dit recept?