Ingrediënten voor 6 personen

Bereidingswijze

 1. Weet je wat een spoom is?
 2. En weet je dat dit tussengerecht al twee eeuwen wordt geserveerd?
 3. Schep in 6 glazen één bolletje citroensorbetijs.
 4. Vul het glas bij met ijskoude champagne en steek aan de rand een schijfje limoen of citroen.Serveer direct.
 5. Liever geen champagne?
 6. Ijskoude Seven-up of Duitse sekt smaakt ook prima.
 7. Serveer met rietje en ijslepeltje.
 8. Een spoom is van oorsprong een tussengerecht, bedoeld als verfrissing tijdens een menu. Ook wel `boisson frappé´ genoemd.
 9. De spoom is ontstaan aan het begin van de negentiende eeuw, toen menu´s voor het eerst in verschillende gangen geserveerd werden. Vroeger waren de gerechten, en dan vooral de hoofdgerechten, een stuk zwaarder dan tegenwoordig. Om de smaak te neutraliseren en te verfrissen werd vaak een spoom geserveerd.
 10. Deze kwam altijd vóór het hoofdgerecht. Het was niet vreemd als gasten met de spoom even een wandelingetje gingen -maken of staand de spoom gebruikten. Vroeger bestond een spoom voornamelijk uit een citroen- of limoensorbet. Citroen en limoen neutraliseert de smaak van de voorgaande -gerechten. De smaakpapillen zijn dan weer neutraal en kunnen zich opmaken voor het hoofdgerecht.
 11. Wanneer je een spoom op deze manier gebruikt, zul je meer van de smaak van de volgende gerechten kunnen genieten. Tegenwoordig is een spoom echter meer een feestelijke onderbreking. Het gerecht wordt niet altijd meer als verfrissing geserveerd. Dit is ook niet zo nodig met die stukken lichtere gerechten van tegenwoordig.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?