Recept 45**** (6 stemmen)

Speculaasmannetjes van de Sint

Dit is een recept van

Anderen bekeken ook

Weekmenu

tijd
60 min
moeilijkheid
Gemiddelde moeilijkheid
Ziet er lekker uit?

Anderen bekeken ook


Bereidingswijze

  1. Verwarm je oven voor op 185° C.
  2. Strooi de bloem in een glazen mengkom en voeg hier het bakpoeder aan toe.
  3. Verkruimel de zachte Solo in de glazen kom waar je dadelijk ook de bruine suiker aan toe voegt samen met de speculaaskruiden.
  4. Ga nu aan de slag met je handen en kneed alle ingrediënten tot een stevig, homogeen geheel.
  5. Rol je deeg in plasticfolie en laat een half uurtje opstijven in de koelkast.
  6. Smeer ondertussen enkele likjes Solo over de bodem van het bakblik, en bedek de bodem en de zijkanten met een vel bakpapier. De Solo helpt het papier te fixeren.
  7. Na een half uur is het deeg klaar om uit te rollen. Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit vanaf het midden. Maak het niet te dun, maar probeer zeker een halve centimeter dikte te behouden.
  8. Bak het deeg gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.
  9. Haal het gebak uit de oven en laat het ongeveer een minuut afkoelen. Zorg dat het nog warm genoeg is, zodat je er gemakkelijk mooie vormpjes kan uitsteken.
  10. Tip: is de speculaas te veel afgekoeld en moeilijk te snijden? Schuif hem dan nog een minuutje in de oven. Je deeg zal terug wat zachter zijn en dus makkelijker om te snijden.
  11. Steek de mannetjes uit het deeg en duw meteen ook hun stropdas uit.
  12. Laat de gummiberen op een zacht vuurtje smelten in een steelpan. Roer af en toe. Als je merkt dat de beertjes nog te kleverig zijn, voeg dan een klein scheutje water toe. Zorg dat de massa niet aan de kook raakt, maar dat je wel een egale, vloeibare gelatine hebt.
  13. Schep een lepeltje van het gesmolten snoep in de holte van het stropdasje en laat dit terug opstijven.
  14. Begin intussen aan je suikerglazuur. Meng de bloemsuiker met een klein beetje water. Je begint beter met wat te weinig water dan met teveel, want anders loop je de kans dat je glazuur te vloeibaar wordt. Meng tot je een dikke witte suikerpasta bekomt. Je kan er, indien gewenst, ook een kleurstof voor levensmiddelen aan toevoegen.
  15. Als de mannetjes helemaal afgekoeld zijn, kan je er de laatste hand aan leggen en ze versieren met de suikerglazuur. Neem een vel bakpapier en plooi dat tot een spuitzakje. Druk voorzichtig op het spuitzakje en geef je mannetje ogen en een mond. Je kan de rand ook accentueren.
  16. Als je erin slaagt om ze niet allemaal zelf op te eten, zijn ze bovendien ook superleuk om aan iemand cadeau te doen…. ;-)

Ingrediëntenvoor 4 personen

  • 300 g bloem
  • 1 tl bakpoeder (10 g)
  • 150 g donkere kandijsuiker
  • 150 g Solo
  • 10 -20 g speculaaskruiden
  • 1 snuifje zout
  • 1 handvol rode beertjes
  • 100 g bloemsuiker
  • 1.5 el water
  • Materiaal:
  • 1 vel bakpapier
  • 1 vel vershoudfolie
  • beetje extra Solo
  • deegrol
  • 1 grote steekvorm +
  • 1 kleinere steekvorm, bv: mannetje met stropdas
  • steelpan
  • spuitzakje met fijne punt

Andere Solo-leden over dit recept (4)

Gepost door ings op 04 december 2017 om 10u28

Hallo, Welke specerijen zitten er in de speculaas kruiden en wat is de verhouding ? Alvast bedankt, Ingrid

Gepost door Solo op 08 december 2017 om 16u09

Dag Ings, je kan 'speculaaskruiden' in zijn geheel kopen bij de meeste supermarkten. Deze vind je onder de afdeling 'kruiden'. Als je de kruidenmix zelf wil samenstellen kan je kaneel, kruidnagel, noodmuskaat, koriander, witte peper, gember en kardemom gebruiken. De samenstelling is afhankelijk van je eigen voorkeur natuurlijk. De precieze hoeveelheden die nodig zijn voor dit recept, is helaas moeilijk in te schatten. Online kan je wel veel receptjes vinden om zelf speculaaskruiden te maken. Veel succes! Groetjes, het Solo-team.

Laad meer reacties

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Meer inspiratie