koken voor kinderen
Smoutebollen
Maak vandaag helemaal zelf van die lekkere smoutebollen zoals op de kermis. Met een flinke schaal met van die goudbruine smoutebollen verras je groot en klein.
Heb je al eens smoutebollen gemaakt? Met dit smoutebollen recept lukt het altijd en maak je helemaal zelf van die lekkere krokante bollen zoals op de kermis.
Geef score
Kooktijd30 min
Voorbereiding
Moeilijkheidgemiddelde moeilijkheid
Porties

- 200 g patisseriebloem
- 15 g gist
- 250 ml volle melk
- 25 g Solo Patisserie
- 1 ei
- mespunt zout
- Solo Frituurolie
- 2 - 3 el bloemsuiker
- Extra nodig: ijsschep, frituurpan
- Zeef de bloem in een ruime mengkom. Verbrokkel de verse gist in een kom en schenk er de volle melk bij. Roer het mengsel met een garde tot alle gist in de melk is opgelost.
- Smelt de Solo Patisserie in een pannetje op een zacht vuurtje. Schenk het melk-gistmengsel bij de bloem en roer alles goed met de garde.
- Scheid het eiwit van de dooier. Meng de dooier en de gesmolten Solo onder het beslag. Klop het eiwit in een maatbeker tot sneeuw en spatel het door het beslag. Voeg een snuifje zout toe en roer voorzichtig. Laat het deeg een kwartiertje afgedekt rusten.
- Verhit de Solo frituurolie op 190 °C.
- Vul de ijsschep met een portie beslag en knijp die in één keer in de hete frituurolie. Bak niet meer dan een viertal smoutebolen per bakbeurt, zodat ze niet aan elkaar kleven. Bak de smoutebollen goudbruin. Draai ze tijdens het bakken eventueel om met een vork.
- Leg een strook keukenpapier in een schaal en laat de smoutebollen er even op uitlekken. Bestuif de smoutebollen met bloemsuiker en serveer meteen.
