Recept 45**** (6 stemmen)

Gember-Kerstkoekjes

Dit is een recept van

Anderen bekeken ook

Voor bij de koffie

tijd
45 min
prijs
Gemiddelde kostprijs
moeilijkheid
Lage moeilijkheid
Ziet er lekker uit?

Anderen bekeken ook


Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C (elektrische oven).
  2. Was de sinaasappel met warm water. Rasp de schil dun op een fijne rasp boven een diepe pan. (Gebruik de rest van de sinaasappel voor iets anders.)
  3. Voeg de Solo, de basterdsuiker en de stroop aan de sinaasappelrasp toe en verwarm al roerende op een matig vuur tot de suiker is gesmolten. Laat het mengsel 10 minuten afkoelen.
  4. Klop de eieren een beetje los. Roer ze door het Solomengsel.
  5. Zeef de koekkruiden, het gemberpoeder, een snufje zout, de bloem, het meel en het bakpoeder boven de pan met het ei-Solomengsel en roer alles door elkaar. Kneed en vouw het deeg een paar minuten met de hand tot het minder slap en plakkerig is geworden. Vorm van het deeg een compacte bal, druk die een beetje plat en pak in plasticfolie. Laat het deeg ten minste 2 uur rusten (hoe langer hoe beter).
  6. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een plak van ca. ½ cm dikte.
  7. Druk met steekvormpjes kerstboompjes, sterren, hartjes en Kerstmannetjes uit het deeg en leg ze op de met bakpapier bedekte bakplaten. Vouw de deegrestjes op elkaar, rol ze weer uit en druk er meer vormpjes uit. (Als niet alles op de bakplaten past kun je als de eerste koekjes klaar zijn, de rest bakken.) Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in 10-15 minuten diepbruin en gaar. Laat de koekjes 5 minuten op de bakplaat afkoelen en leg ze dan op een rooster om verder af te koelen.
  8. Versier de koekjes met de schrijfstiften en snoepjes en laat ze drogen.
Tip

Als je geen 2 bakplaten hebt, kun je de koekjes ook in delen bakken.

Van gemberkoekdeeg kun je met sjablonen (voor de verschillende onderdelen) een Hans en Grietjeshuisje maken. Plak de delen van het huisje en snoepversieringen met glazuur van poedersuiker vast.

Ingrediëntenvoor 40 personen

  • Koekjes:
  • 1 sinaasappel
  • 100 g Solo Vloeibaar
  • 250 g bruine basterdsuiker
  • 250 ml stroop
  • 2 eieren
  • 20 g koekkruiden (2 royale el)
  • 10 g gemberpoeder (krappe el)
  • 600 g bloem + extra voor het uitrollen
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 5 g bakpoeder (ca. 1/3 zakje)
  • Garnering:
  • schrijfstiften met eetbaar glazuur in verschillende kleuren
  • garneersnoepjes
  • Extra:
  • 2 bakplaten bedekt met bakpapier
  • plasticfolie
  • deegroller
  • vrij grote (ca. 10 cm hoog) steekvormpjes voor kerstboompjes en mannetjes

Andere Solo-leden over dit recept (1)

Gepost door roosje_tseyen op 25 september 2013 om 17u18

leuk voor kerst!

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Meer inspiratie