Op zoek naar een manier om je kinderen worteltjes te leren eten? Of gewoon op zoek naar een lekker winters gerecht? Dan moet je misschien eens wortelpuree maken. Deze puree valt in de smaak bij jong en oud!

Wortelpuree of wortelstoemp?

Wortelpuree is makkelijk, lekker én snel klaar. Een ideaal gerecht om op eender welk moment op tafel te toveren. Maar niet iedereen is het erover eens hoe dat gerecht nu precies moet heten: stoemp of puree?

Stoemp is een typisch wintergerecht met geplette aardappelen, groenten en soms ook spek. Bij stoemp stamp je alles fijn met een pureestamper, zodat er nog brokjes in het gerecht zitten. Puree kan uit exact dezelfde ingrediënten bestaan, maar daar ga je eerder een roerzeef of passe-vite gebruiken om alles tot een smeuïg geheel te mixen. Belangrijk: gebruik nooit een staafmixer of een blender om je puree fijn te maken, want dan krijg je een dunne en kleverige puree.

Of je nu kiest voor stoemp of puree, het gerecht zal in ieder geval hoge ogen gooien. Zelfs kleine kinderen, die vaak nog geen warme wortels lusten, zullen van je wortelpuree (of was het nu stoemp?) smullen!

Wortelpuree recepten

Je kan wortelpuree maken op veel verschillende manieren. Wij geven je hier graag het basisrecept mee.

  1. Doe de stukjes aardappel en wortel samen in een pot en kook ze in gezouten water.
  2. Giet alles af als de groenten gaar zijn. Laat de groenten uitlekken in een vergiet.
  3. Zorg ervoor dat er geen water meer in je kookpot zit. Doe daarna de groenten opnieuw samen in de pot.
  4. Stamp alles fijn met een pureestamper of haal je groenten door een passe-vite voor een smeuïg resultaat.
  5. Voeg desgewenst wat Solo, melk of room toe om het geheel wat “gladder” te maken. Onze tip? Warm de melk of room eerst op voor je ze toevoegt aan je puree. Dat zorgt voor een beter resultaat.
  6. Kruid je puree met peper en muskaatnoot. Smakelijk!

Op zoek naar andere manieren om wortelpuree te maken? Ontdek hier al onze recepten.