Lamsbout is het meest smaakvolle stuk van het lam en past perfect bij een zomerse barbecue. Met een snuifje rozemarijn en een teentje knoflook erbij maak je van dit malse lamsvlees een heerlijk gerecht! Twijfel je of je lamsbout met of zonder been moet kopen? Ontdek dan snel onze handige tips en recepten. Zo wordt lamsbout klaarmaken gegarandeerd een succes!

LAMSBOUT MET OF ZONDER BEEN

Lamsbout bevat een been in het midden. Als je wil kan je aan de slager vragen om het bot te verwijderen. Zonder been is het lamsvlees immers makkelijker te snijden en verloopt de bereiding vlotter en sneller. Maar aan de andere kant is ontbeende lamsbout dan weer minder sappig en mals, waardoor het wat aan smaak verliest. Lamsbout met been kan je perfect klaarmaken op de barbecue.

BEREIDING VAN LAMSBOUT

Het beste is om lamsvlees zo vers mogelijk klaar te maken. Lamsbout bereiden kan je op verschillende manieren: naturel of gemarineerd, in de oven of in de pan. De ideale cuisson voor een lamsbout is rosé. Daarom is het belangrijk dat je de lamsbout traag én op lage temperatuur gaart (160° C in de oven). Eventuele vetrandjes kan je wegsnijden na de bereiding.

MARINADE MET KNOFLOOK

De smaak van lamsbout komt het meest tot zijn recht als je het kruidt met knoflook. Breng het vlees op smaak door er gaatjes in te prikken en er stukjes knoflook in te stoppen, of marineer het met knoflook gesmoord in olijfolie. Dat doe je door grote tenen knoflook in een vuurvaste kom met olijfolie te leggen en in een hete oven te schuiven. Haal de knoflooktenen er na 20 minuten uit en smeer ze als een boterachtige pasta over het vlees uit. Heerlijk!