Artikel ***** (4 stemmen)

Zalig zoet met minder suiker

Samen genieten van zelfgemaakt gebak is heerlijk. Want geef toe: wie oogst er niet graag complimentjes over zijn eigen taart, cake of koekjes serveren bij de koffie? Maar wat als een
van je gasten om een bepaalde reden niet veel of zelfs geen suiker eten? Met deze tips kan iedereen genieten van zelfgebakken zoets, zonder te zondigen…

Bakken is een beetje chemie…

De suiker in je gebak vervangen door een andere zoetstof is zeker mogelijk. Maar doe het niet zomaar één op één. De zoetkracht van stevia, aspartaam of andere suikervervangers. is vaak vele malen sterker dan die van gewone suiker.

Vergeet echter niet dat suiker niet alleen je gebak zoet maakt, maar ook een natuurlijk rijsmiddel is. Als je de suiker vervangt, moet je wellicht een extra rijsmiddel toevoegen. Een extra theelepeltje bakpoeder kan wonderen doen. Of vervang de helft van je witte bloem door Maïzena voor een lekker luchtig resultaat.

Doe de zoet-zonder-suiker-test!

Suikervervangers is poedervorm kunnen tot 200 keer zoeter zijn dan gewone suiker. Het is dus aan te raden dat je het volume aan suiker vervangt door een kleine hoeveelheid van de suikervervanger (200 gram kristalsuiker wordt bijvoorbeeld een koffelepeltje steviapoeder of aspartaam). Experimenteer met hoeveelheden tot je de smaak en de structuur te pakken hebt die jij het lekkerst vindt. Doe de test met deze eenvoudige zandkoekjesof onze pannenkoeken op grootmoeders wijze. Of probeer deze supermakkelijke aardbei-en-amandelcrumbleuit, met stevia als alternatief voor suiker (die doet het bijzonder goed in combinatie met heerlijk rijp en natuurlijk zoet fruit).

 

Geef je reactieAndere Solo-leden over dit artikel (3)

Gepost door mickey_mouse op 10 juli 2015 om 20u03

Ja, dit is inderdaad waar Renilde. Tagatesse heeft ook het voordeel dat door het feit dat je meer zoetstof gebruikt ook het volume van de massa groter is wat dan weer ten goede komt aan de juiste verhouding tussen de verschillende gebruikte produkten. Immers bij stevia en canderel is de gebruikte hoeveelheid veel kleiner en daardoor wordt de verhouding meer uit elkaar gehaald waardoor het gebak soms zwaarder uitvalt

Laad meer reacties