feestelijk
Parelhoenpakketjes van bladerdeeg met cantharellen
Garnituur van aardappel, spruitjes, appel en cranberry.
Garnituur van aardappel, spruitjes, appel en cranberry.
Geef score
Kooktijd15 min
Voorbereiding
Moeilijkheidgemiddelde moeilijkheid
Porties

- 300 g cantharellen
- 1 middelgrote ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 parelhoenfilets (op kamertemperatuur)
- 2 el
- 2 el Solo Vloeibaar
- 2 tl verse of gedroogde tijm en 4 kleine takjes
- 4 el light room
- 4 plakjes bladerdeeg (diepvries, ontdooid)
- bloem
- Garnituur van aardappel, spruitjes, appel en cranberry*
- Extra: bakpapier
Voorbereiding
- Maak de cantharellen schoon, houd 4 grote of 8 kleine mooie cantharellen apart en snijd de rest fijn. Pel en snipper de ui en de knoflook.
- Bestrooi de parelhoenfilets rondom met peper en zout. Verhit de margarine in een pan en bak de parelhoenfilets in ca. 3 minuten rondom lichtbruin. Haal de filets uit de pan.
- Leg de 4 grote of 8 kleine hele cantharellen in de hete pan en bak ze 2 minuten. Haal ze uit de pan en houd ze apart voor de garnering. Bak vervolgens de ui en knoflook 3 minuten in dezelfde pan, voeg dan de fijngesneden paddestoelen en tijm toe en bak 4 minuten. Zo nu en dan roeren. Voeg de light room toe en even doorwarmen. Breng op smaak met peper en zout. Laten afkoelen.
- Rol de plakjes bladerdeeg een beetje uit op een met wat bloem bestoven aanrecht zodat een langwerpige plak ontstaat. Schep in het midden in de lengte van elk deeglapje ¼ van het cantharellenmengsel. Houd de randen tenminste 3 cm vrij. Leg in het midden van elk een gebakken parelhoenfilet. Vouw het deeg er stevig omheen en plak de randen met een heel klein beetje koud water op elkaar.
- Leg de pakketjes met de vouwrand naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik in het midden van elk deegpakketje een gaatje.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220°C (vlak voor het voorgerecht gegeten wordt) en bak de parelhoenpakketjes in ca. 15 minuten goudbruin en gaar.
- Leg de pakketjes op 4 warme borden, schep het garnituur van aardappel, spruitjes, appel en cranberry ernaast, leg de achtergehouden gebakken cantharellen en een takje tijm erbij.
- * Garnituur van aardappel, spruitjes, appel en cranberry:
- Kook 600 g schoongemaakte spruitjes in ca. 8-12 minuten (de kooktijd is afhankelijk van het formaat en gewenste stevigheid). Verhit 10 minuten voor het hoofdgerecht 4 el Solo Vloeibare margarine in een wok en roerbak 800 g voorgekookte aardappelpartjes 6 minuten op een hoog vuur. Voeg een gesnipperde ui, de spruitjes en een geschilde en in stukjes gesneden appel toe en roerbak 2 minuten. Schep er 50 g gedroogde cranberry's door en roerbak nog 2 minuten. Voeg naar smaak peper en zout toe.
