hoofdgerecht
Feestelijke vol au vent van kalkoen met wildballetjes, kastanjes, bospaddenstoelen en huisgemaakte kroketten
Geef score
Moeilijkheidgemiddelde moeilijkheid
Porties

Voor de kroketten:
- 1 eidooier
- bloem
- zout
- 1 kg bloemige aardappelen
- nootmuskaat
Voor de panade:
- bloem
- 3 eiwitten
- 200 g paneermeel
- peper
- zout
Voor de vol au vent:
- Solo
- 4 kalkoenbouten
- een scheutje sherry
- 1/5 l wildfond
- room
- dille
- 1 zakje kastanjes
- tijm
- 1 bakje gemengde bospaddenstoelen
- versgemalen peper
- zeezout
Voor de wildballetjes:
- 300 g gehakt van fazant
- een handvol hazelnoten
- een handvol veenbessen
- 1 ei
- 1 el broodkruim
- vers gemalen peper
Voor de bladerdeeghapjes:
- 1 vel bladerdeeg
- chiazaad
- 1 eidooier
- Schil de aardappelen, kook ze gaar en laat ze even kort droogkoken. Pureer ze met een passe vite tot een fijne aardappelpuree. Meng er de eidooier door en breng op smaak met noomuskaat. Laat afkoelen.
- Doe de puree in een spuitzak en spuit er kroketten mee op een bebloemd werkvlak.
- Klop de eiwitten los en kruid met peper en zout.
- Haal de kroketten eerst door de bloem en dan door het eiwit.
- Verhit een klontje solo in een pan en bak de bouten rondom goudbruin. Kruid met peper en zout en blus met een scheutje sherry.
- Voeg de fond toe, dek af en laat op een zacht vuur garen (de gaartijd hangt af van het gewicht van de kalkoen bouten, maar laat vooral op een zacht vuur garen).
- Laat inkoken met de room en werk af met verse dille. Hak de noten en bessen en meng door het gehakt. Doe de eidooier en het broodkruim erbij. Klop het eiwit stijf en spatel door het gehakt.
- Maak je handen nat en rol er balletjes van. Bak de balletjes goudbruin in Solo.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Steek ringetjes of vormpjes uit het deeg .
- Klop de eidooier los met wat water en strijk er de rondjes of vormpjes mee in. Verdeel er het chia zaad over en zet in de oven tot ze mooi bruin zijn. Om een ‘kuipje’ te maken maak je meerdere ringetjes, laat 2 ringetjes heel en steek uit de andere kleinere ringetjes.
- Zet de volle ronde onderaan en stapel daarop de uitgestoken ringetjes (zo krijg je een kuipje. Strijk in met het ei en zet in de oven. Maak de champignons schoon.
- Verhit een klontje Solo en bak de champignons mooi bruin. Werk af met tijm, vers gemalen peper en zeezout. Bak de kastanjes mooi bruin.
- Verhit de olie op 180C en bak de kroketten mooi goudbruin, laat uitlekken op keukenpapier.
