Gelakt kalkoengebraad met zoetzure worteltjes en gebakken aardappeltjes

11 (11)
75 min
Lage moeilijkheid

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Verhit 2 eetlepels Solo vloeibaar in een braadpan. Kruid het kalkoengebraad met peper en zout en leg het in de braadpan. Draai het gebraad regelmatig met een vleestang en schroei het aan alle kanten mooi dicht in de hete Solo. Haal het gebraad uit de pan en leg het in een braadslede. Houd de pan opzij.
  3. Pel de sjalot en snipper hem fijn. Verhit de pan waarin je het kalkoengebraad hebt gebakken opnieuw en stoof de sjalot kort aan in het braadvocht van de kalkoen.
  4. Blus met de gembersiroop en de sojasaus. Laat dit even doorkoken en giet het nadien over het gebraad in de braadslede.
  5. Schuif de braadslede in de oven en laat het gebraad een uur rustig verder garen in de oven. Lepel regelmatig wat jus over het vlees, zodat het lekker sappig blijft en een mooi glanzend laagje krijgt.
  6. Schil de krielaardappeltjes en kook ze net gaar. Verhit een eetlepel Solo vloeibaar ineen antikleefpan en bak de aardappeltjes ze goudbruin. Werk ze af met een snuifje grof zeezout en peper van de molen. Houd warm.
  7. Schil de wortelen, snijd ze in staafjes van een drietal centimeter en blancheer ze twee minuutjes in kokend water. Giet ze af en verfris ze onder koud stromend water. Verhit een eetlepel Solo vloeibaar in een antikleefpan en doe er de worteltjes bij, samen met een theelepel kristalsuiker en wat peper en zout. Laat de worteltjes een tiental minuten op een zacht vuurtje karamelliseren (let op dat ze niet te bruin worden).
  8. Blus de worteltjes met 2 eetlepels witte balsamicoazijn. Lepel er wat sesamzaadjes over en besprenkel met enkele druppels sesamolie. Laat alles nog een tweetal minuten verder stoven.
  9. Haal het kalkoengebraad uit de oven, dek het af met aluminiumfolie en laat het nog 10 minuutjes rusten voor je het aansnijdt.
  10. Snijd het gebraad aan en leg twee plakjes op elk bord. Dresseer er een royale portie zoetzure worteltjes bij en werk af met de gebakken aardappeltjes.

Tip

Vind je geen krielaardappeltjes in de supermarkt? Geen probleem, kies dan gerust een andere vastkokende aardappelsoort en snijd ze in kleine partjes.

Advertentie

Andere Solo-leden over dit recept (7)

Gepost door kama_2 op 28 januari 2014 om 15u01

hallo Vertrisje, het is simpel : je hebt nodig 80gr gember,300ml water,400gr rietsuiker, 1 citroen werkwijze: breng het water aan de kook, voeg de grof geraspte gember toe en laat ongeveer 25 min zachtjes pruttelen, zeef daarna de gember uit het water(kan je nog aan andere bereidingen toevoegen) en breng het water terug aan de kook, voeg suiker toe en laat weerom zachtjes pruttelen( ongeveer 30 min) toe de bereiding stroperig wordt, als het klaar is voeg je wat citroensap toe. zo zie je simpel! Ps. sorry voor de late reactie, zie het nu pas

Laad meer reacties

Hoeveel sterren geef jij dit recept?