use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes

Schrijf je in voor de Solo nieuwsbrief!

Inschrijven
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
recipe image Gevulde pannenkoeken met banketbakkersroom en sinaasappelsaus
Save
Saved
Recept bewaard unsaved

Gevulde pannenkoeken met banketbakkersroom en sinaasappelsaus

Gevulde pannenkoeken met banketbakkersroom en sinaasappelsaus

Geef score

Has average rating

Total rating count

  • Kooktijd
    45 min
  • Porties
     
    10

Ingrediënten
 

  • Voor de pannenkoeken:
  • 400 g bloem
  • 1 l volle melk
  • 75 suiker
  • 8 eieren
  • 10 g bakpoeder
  • Voor de banketbakkersroom
  • 4 eieren
  • 5 dl melk
  • 1 vanillestok
  • 50 g puddingpoeder
  • 2.5 dl room
  • Voor de sinaasappelsaus:
  • 50 g suiker
  • 50 g Solo
  • 2 sinaasappels (deels voor de zeste, deels voor het sap)
  • 1 citroen
  • 1 scheut Grand Marnier
  • Voor de afwerking:
  • takjes munt
  • Extra:
  • keukenweegschaal
  • antikleef- of gietijzeren pan met lage rand
  • mixer (of keukenrobot)

Voedingsrichtlijnen (per portie)

vrijwaring

Bereidingswijze
 

  1. Smelt de Solo in een kleine pan op een zacht vuur.
  2. Breek de eieren in een mengkom. Voeg de suiker toe en klop stevig los. Roer eerst de melk onder het mengsel en vervolgens de gesmolten Solo.
  3. Meng de bloem met een koffielepel bakpoeder (dat is ongeveer 10 gram). Als je graag dikkere pannenkoeken wil kan je iets meer bloem gebruiken.
  4. Zeef de bloem geleidelijk over de massa en roer goed zodat er geen klontertjes in het beslag achterblijven.
  5. Snijd een vanillestok overlangs in twee en schraap de zaadjes eruit met een mes. Voeg de zaadjes toe aan het mengsel en roer nog eens goed.
  6. Laat het deeg 5 minuutjes rusten zodat het bakpoeder zijn werk kan doen.
  7. Smelt ondertussen een extra klontje Solo op een laag vuur. Dat kan je gebruiken om de pan in te vetten.
  8. Verhit je pan en vet ze in met een beetje gesmolten solo (gebruik een borsteltje, of een door midden gesneden aardappel die je op een vork prikt). Zorg dat de pan gloeiend heet is voor je je eerste pannenkoek bakt. Gebruik een antikleefpan of een gietijzeren pan en was die na gebruik vooral niet af. Wrijf ze enkel proper met een prop keukenpapier.
  9. Als de pan heet genoeg is kan je beginnen bakken. Giet een pollepel deeg in de pan en draai die rond tot de bodem van de pan volledig bedekt is. Bak de pannenkoek op een matig vuur tot de onderkant goudbruin is. Draai hem dan om (met een spatel of al opgooiend) en bak de ommezijde kort aan.
  10. Herhaal dit proces tot je deeg verwerkt is. Vet de pan na iedere pannenkoek opnieuw een beetje in.
  11. Laat de pannenkoeken afkoelen en bereid intussen de banketbakkersroom.
  12. Scheid de eieren en doe enkel de dooiers in de mengkom van de keukenrobot. (Het eiwit kan je gebruiken voor een latere bereiding of eventueel zelfs invriezen.)
  13. Weeg de juiste hoeveelheid suiker en voeg hem samen met het puddingpoeder bij de dooiers. Laat de klopper van de keukenrobot draaien tot je een ‘ruban’ krijgt. Dat is een bleekgele egale massa, waarin de suikerkristallen volledig zijn opgelost.
  14. Giet de melk in een steelpan of een kleine kookpot. Snijd de vanillestok overlangs in twee en schraap zoveel mogelijk zwarte zaadjes uit de twee helften. Doe de zaadjes en de lege peulen in de melk en breng ze aan de kook op een matig vuur.
  15. Schenk een klein deel van de warme melk bij het dooiermengsel en roer het om met een houten spatel.
  16. Zet de rest van de warme melk terug op een matig tot zacht vuur en schenk er het dooiermengsel opnieuw bij. Roer meteen en onophoudelijk met de garde of houten spatel tot je er een dikke pudding onstaat. Let op dat de pudding niet klontert of aanzet aan de bodem van de pan. Dat voortdurende roeren voorkomt dat je pudding een onaangename ‘verbrande’ smaak krijgt.
  17. Bedek de banketbakkersroom met een vel vershoudfolie. Leg de folie letterlijk òp de pudding, zodat er geen velletje op komt. Laat de pudding volledig afkoelen in de koelkast.
  18. Als de banketbakkersroom afgekoeld is, kan je de pakketjes pannenkoek al klaarmaken zodat je meteen aan de slag kan wanneer de saus klaar is.
  19. Snijd een sinaasappel ‘à vif’. Verwijder daarvoor de onder- en bovenkant van de sinaasappel en snijd de schil in repen van boven naar onder weg. Zorg dat je ook het taaie witte vlies wegsnijdt. Snijd daarna de partjes los met een scherp mes, zodat je schijfjes sinaasappel krijgt zonder vlies.
  20. Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en verwijder de vanillepeul. Roer nog eens stevig om.
  21. Spreid de pannenkoeken open en leg er een partje sinaasappel en een eetlepel van de banketbakkersroom middenin.
  22. Houd enkele partjes sinaasappel over voor straks.
  23. Vouw eerst de linker- en rechterkant van de gevulde pannenkoeken naar en over elkaar en daarna de boven- en onderkant.
  24. Draai de pannenkoeken om zodat ze niet kunnen openvallen.
  25. Maak de saus. Smelt hiervoor de Solo, samen met de suiker, in een pannetje op een zacht vuur.
  26. Rasp de zeste van een onbehandelde sinaasappel boven de pan. Je hoeft niet de volledige vrucht te raspen, een tweetal eetlepels zeste is voldoende.
  27. Pers het sap uit de sinaasappel en giet het bij de pan wanneer de gekaramelliseerde Solo goudgeel begint te kleuren.
  28. Haal de pan van het vuur en leg er de pannenkoekpakketjes in.
  29. Zet terug op een zacht vuurtje en lepel af en toe wat van de sinaasappelsaus over de pannenkoeken.
  30. Voeg na een vijftal minuutjes ook de overgebleven sinaasappelpartjes toe aan de pan.
  31. Overgiet het geheel met een flinke scheut Grand Marnier en flambeer even zodat de alcohol meteen verdampt. Opgelet: flambeer nooit onder je dampkap, om brandgevaar te vermijden!
  32. Haal de pan van het vuur en verdeel de pannenkoekpakketjes op dessertborden. Overgiet elke portie met een eetlepel van de saus en wat sinaasappelpartjes. Werk af met een takje verse munt.

Wat voor score geef jij dit recept?

CloseButton

Log in om recepten te bewaren

Om recepten te kunnen bewaren moet u inloggen of als u nog geen account heef er een aanmaken.