Wafels bakken met Solo Open Kitchen

Wist je dat het woord wafel eigenlijk afkomstig is van het woord 'weven'? Inderdaad, zowel het woord als de eerste recepten vinden we terug in het Nederlandse taalgebied. Het is dan ook niet onlogisch dat wij Belgen een echte wafelcultuur kennen. Van stripreeks Nero die traditiegetrouw eindigde met de grootste wafelenbak tot de vele befaamde wafelverkopers op toeristische trekpleisters: wafels bakken behoort nu eenmaal tot onze cultuur, dat zit er alvast ingebakken.

Een rijke wafelgeschiedenis

De wafelgeschiedenis hangt af van de soort wafel, maar toch is niet met 100% zekerheid te stellen wanneer de wafels voor het eerst gebakken werden. Een wafel recept voor Brusselse wafels vinden we bijvoorbeeld al terug in een kookboek uit 1874, maar ook voordien werden wafels al veelvuldig gebakken. Zo zijn wafelrecepten uit de zeventiende eeuw absoluut geen uitzondering, alhoewel de wafels toen een volledig andere smaak hebben dan we vandaag de dag mogen verwachten. Die wafels waren bijvoorbeeld veel vetter, zwaarder en vooral de smaak van vanillesuiker overheerste. Vandaag kiezen we dan weer voor zoetere en lichtere varianten, liefst een beetje knapperig en des te heerlijker met wat extra suiker of chocoladestroop.

Soorten wafels

Er zijn heel wat soorten wafels op de markt en iedere wafelsoort wordt op een andere manier gemaakt. In de praktijk kunnen we een onderscheid maken tussen krokante wafels en zachte wafels. In de lijst met krokante wafels vinden we bijvoorbeeld de Franse Wafels terug, maar ook de zogenaamde galetten, knieperties, eierwafels en toastwafels. In België zijn we iets meer bekend met zachte wafels, zoals de Brusselse wafels en de Luikse wafels. Binnen die laatste categorie passen onder andere ook de stroopwafels, de obliewafels en de zogenaamde gevulde wafeltjes van Rijsel. Iedere soort wafel heeft zijn eigen en uniek recept, waardoor wafels dus nooit saai hoeven te zijn.

Hoe maak je wafels?

Hoe we wafels maken, op vlak van receptuur althans, hangt natuurlijk af van welke soort wafel we willen maken. Toch hebben alle soorten wafels ook verschillende zaken gemeen. Zo bevatten ze bijvoorbeeld standaard (een vorm van) suiker, bloem, boter, melk en eieren. Bovendien worden ze standaard gemaakt door middel van een wafelijzer, wat onder andere de kenmerkende wafelstructuur moet verklaren.

En als laatste hebben ze dan weer gemeen dat ze gewoon heerlijk smaken en het fantastisch doen op kermissen en kinderfeestjes. Zelf wafels bakken? Neem dan zeker een kijkje tussen onze overheerlijke recepten.

Sorteer:
hoogste rating populair nieuwste Filter
  • 0Aardappel
  • 0Pasta
  • 0Rijst
  • 0Salade
  • 0Brood en sandwiches
  • 11Patisserie
  • 2IJs en fruit
  • 0Drank
  • 0Soep
  • 0Wild
  • 0Vlees
  • 0Vis, schaal- en schelpdieren
  • 1Gevogelte
  • 0Saus en dressing
  • 0Ei
  • 0Zuivel en kaas
  • 0Groente
  • 2Dessert
  • 0Chocolade
  • 9Belgisch
  • 0Frans
  • 0Italiaans
  • 0Overig Zuid-Europees
  • 0Chinees
  • 0Japans
  • 0Thais
  • 0Indisch
  • 0Overig Aziatisch
  • 0Noord-Amerikaans
  • 0Noord-Afrikaans
  • 0Overig Noord-Europees
  • 0Spaans-Portugees
  • 0Grieks
  • 0Zuid-Afrikaans
  • 0Zuid-Amerikaans

Toon meer lekkers