Varkensgebraad bakken is een dankbare bezigheid met een smakelijk resultaat. Het gerecht komt van origine uit Vlaanderen. Hoewel het geschikt is voor de dagelijkse kost, wordt het gerecht vaak voor speciale gelegenheden bereid. Varkensgebraad is gemaakt van de edele delen van de rug van het varken die zo'n 600 tot 1000 gram weegt. Een flink stuk vlees dus! Het is op alle fronten meer dan een carbonaatje of een speklap. Varkensgebraad is echter minder vet. Op een klein randje na, dat juist voor veel smaak zorgt. Op het traditionele varkensgebraad recept zijn inmiddels een tal van modernere versies verzonnen. Dat is natuurlijk alleen maar een prachtige ontwikkeling voor de Vlaamse keuken.

Hoe maak je varkensgebraad?

Varkensgebraad bak je in de oven, maar het kan ook in een pan worden gegaard. Om het lekker sappig te houden is het sowieso goed om de rollade eerst even dicht te schroeien in een koekenpan of braadpan. Het is een dik stuk vlees, dus houdt rekening met lange kooktijden. Populair varkensgebraad heeft een lekker kruidenkorstje of sausje en wordt geserveerd met aardappelkroketten en een frisse salade. Heb je nog wat gebraad over? De volgende dag smaakt het koud heerlijk op brood of bij de koude schoten.

Varkensgebraad kent geen geheimen

Varkensgebraad recepten zijn niet ingewikkeld of geheim. Er zijn een paar dingen waarmee je rekening kunt houden. Zo kun je beter het gebraad een half uur voor bereiding uit de koelkast halen, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Zo blijft het sappiger na het braden, omdat het korter verwarmd hoeft te worden. Ook giet je altijd regelmatig een schep jus over het gebraad in de oven. Het varkensgebraad houdt tot slot van een lange, gelijkmatige verhitting.

De lekkerste combinaties

Het varkensgebraad combineert heerlijk bij andere traditionele voeding, zoals aardappelen en erwten en wortelen. Het sausje of de marinade mag iets pittigs hebben, zoals mosterd. Drink je er graag een wijntje bij? Kies dan voor een volle wijn, zoals een Pinot Noir, een Merlot of een stevige Chardonnay.

Varkensgebraad recepten van Solo Open Kitchen

Op zoek naar inspiratie naar simpele of juist speciale varkensgebraad recepten? Bekijk dan onze selectie en geniet van een heerlijk diner met vrienden of familie.

100% kans op slagen met deze videorecepten

Niets makkelijkers dan gewoon kijken hoe het moet, toch? Dankzij deze videorecepten zet jij stap voor stap een overheerlijk gerecht op tafel. Snel, simpel en zonder stress!

Makkelijke recepten waar iedereen van houdt

Op zoek naar die ene klassieker op grootmoeders wijze? Of liever een verrassend gerecht dat echt iederéén omverblaast? Deze makkelijke recepten vallen altijd in de smaak!