Heb jij ook het liefst vlees dat uren gesudderd heeft op een laag vuurtje? Dan vind je hier enkele lekkere stoofvlees recepten die je zeker zullen aanstaan!

Wat is stoven?

Stoven is het garen van vlees in een gietijzeren braad- of stoofpan met een dikke bodem en begint met het dichtschroeien van het vlees tijdens het bakken. Na het afblussen met een scheutje water, bouillon of azijn (bier mag ook) begint het stoven of garen. Dit kan gedaan worden door het toevoegen van een ruime hoeveelheid water, bier, wijn, vruchtensap of bouillon. Het hele proces kan, met het deksel op de pan, tot wel 4 uur duren bij een temperatuur tussen de 90 en 100 graden.

Het geheim van stoofvlees

Het echte geheim van stoofvlees is natuurlijk het vlees. Kies voor kwaliteitsvlees van de slager en vraag gerust welke delen van de koe het meest geschikt zijn voor jouw stoofpot. Vaak zijn dat de (magere) runderlappen (1,5 tot 2 uur stoven), runderriblap (2 tot 3 uur stoven) of de sukadelappen (3 tot 4 uur stoven). Neem de tijd om het vlees te stoven. Hoe langer je stooft, des te lekkerder en zachter het vlees is. Natuurlijk kan er ook geëxperimenteerd worden met andere soorten vlees als kwartel, kip, vis of kalfsvlees.

Verrijken van het malse stoofvlees

Een goede stoofpot is natuurlijk niet compleet zonder het toevoegen van verschillende soorten groenten en kruiden. Neem verse seizoensingrediënten zoals peen, uien, pastinaak, pompoen of champignons. Aangezien een stoofpot met name een herfstgerecht is, kan je er met verschillende groenten en kruiden een ware smaaksensatie van maken met een speciaal herfsttintje. Kruiden die vaak als smaakmakers worden toegevoegd zijn salie, mosterd, peper, kruidnagel, kaneel of laurierblad.

Wil je zelf stoofvlees maken? Bekijk dan onze selectie aan stoofvlees recepten en laat je inspireren!

100% kans op slagen met deze videorecepten

Niets makkelijkers dan gewoon kijken hoe het moet, toch? Dankzij deze videorecepten zet jij stap voor stap een overheerlijk gerecht op tafel. Snel, simpel en zonder stress!

Solo’s kooktips en keukengeheimen

Keukenhulp nodig? Hey, hallo, daar is Solo! Wij selecteerden voor jou de slimste tips, handigste trucjes en lekkerste recepten om elke keer een tiptop gerecht op tafel te zetten.

Makkelijke recepten waar iedereen van houdt

Op zoek naar die ene klassieker op grootmoeders wijze? Of liever een verrassend gerecht dat echt iederéén omverblaast? Deze makkelijke recepten vallen altijd in de smaak!

Sorteer:
hoogste rating populair nieuwste Filter
  • 0Aardappel
  • 0Pasta
  • 0Rijst
  • 0Salade
  • 0Brood en sandwiches
  • 0Patisserie
  • 0IJs en fruit
  • 0Drank
  • 0Soep
  • 1Wild
  • 6Vlees
  • 0Vis, schaal- en schelpdieren
  • 0Gevogelte
  • 0Saus en dressing
  • 0Ei
  • 0Zuivel en kaas
  • 1Groente
  • 0Dessert
  • 0Chocolade
  • 4Belgisch
  • 0Frans
  • 0Italiaans
  • 0Overig Zuid-Europees
  • 0Chinees
  • 0Japans
  • 0Thais
  • 0Indisch
  • 0Overig Aziatisch
  • 0Noord-Amerikaans
  • 0Noord-Afrikaans
  • 3Overig Noord-Europees
  • 0Spaans-Portugees
  • 0Grieks
  • 0Zuid-Afrikaans
  • 0Zuid-Amerikaans