Zuiderse kipreepjes met trio van zomersalades (koolsla, tzatziki en groene salade)

6 (6)
100 min
Gemiddelde moeilijkheid

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

  1. Zuiderse kipreepjes
  2. Maak eerst de marinade voor de kipfilets: smelt in een steelpannetje een fikse klont Solo. Wanneer de Solo bruin kleurt, blus je met wat porto en voeg je honing, mosterd en donkere cassonadesuiker toe. Laat de marinade voldoende afkoelen, doe ze in een kom en leg de kipfilets hierin. Plaats minstens een halfuur in de koelkast. Hoe langer je kunt marineren, hoe beter de smaak zich aan het kippenvlees zal hechten.
  3. Haal vlak voor het braden de filets uit de marinade en strooi er de zuiderse kruidenmix over.
  4. Bewaar de marinade om de saus te maken.
  5. Verhit een flinke scheut Solo Vloeibaar in een braadpan en bak de kipfilets mooi bruin. Snij de kipfilets in mooie plakjes of reepjes wanneer je gaat dresseren.
  6. Saus
  7. Giet de overtollige marinade in een steelpannetje en leng aan met de rest van de porto. Laat de saus nog even inkoken.
  8. Groene salade
  9. Was de sla’s zeer grondig en maak er een fijn slaatje van. Gebruik bij voorkeur de blaadjes in het hart van de sla. Deze zijn het lekkerste.
  10. Kruid de sla vlak voor het dresseren af met peper, zout, witte wijnazijn en wat olijfolie.
  11. Torentje van tzatziki en kerstomaten
  12. Was de kerstomaatjes en snij in kwartjes of helftjes naargelang de grootte.
  13. Doe in een kom en versnipper hier de bieslook over.
  14. Was de radijsjes en halveer ze. Snij ze daarna in dunne schijfjes.
  15. Versnipper een sjalotje. Meng de tomaten, radijsjes, bieslook en sjalot goed onder elkaar.
  16. Kruid pas met peper en zout vlak voor het serveren. Als je deze tomaten-radijsmix te snel kruidt, geven de groenten al hun water af.
  17. Was en schil de komkommer. Snij hem overlangs door en verwijder de zaadlijsten met behulp van een lepel.
  18. Snij het vruchtvlees in fijne brunoise*. Doe de komkommerblokjes in een apart kommetje en voeg hieraan 2 fijngesnipperde teentjes knoflook, zure room, peper en zout toe.
  19. Hak een handjevol verse dille zeer fijn en voeg toe. Meng alles goed onder elkaar en laat de tzatziki even rusten in de koelkast.
  20. Slaatje van witte kool
  21. Was de witte kool en snij in fijne reepjes.
  22. Doe de witte kool in een kom en kruid af met peper, zout, een snuifje komijn en wat kristalsuiker.
  23. Voeg wat witte wijnazijn en de witte rozijnen toe. Meng alles goed door elkaar en laat even rusten in de koelkast.
  24. Rooster de amandelen droog door ze in een verhitte pan op te warmen zonder vetstof. Hak de amandelnoten daarna fijn met een mes.
  25. Verhit een pan op het vuur en bak het fijngesnipperde ontbijtspek goudbruin.
  26. Laat het spek uitlekken op keukenpapier en afkoelen. Meng het spek, wanneer het afgekoeld is, met de fijngehakte amandelstukjes.
  27. Was en schil de appel. Verwijder het klokhuis en snij de appelpartjes in fijne brunoise*. Kruid af met wat peper en zout en wat witte wijnazijn.
  28. Smeer de pitabroodjes in met olijfolie en strooi er wat verse tijmblaadjes over. Grill in de oven mooi goudbruin. Snijd de pitabroodjes in kwartjes.
  29. Bordschikking
  30. Kies voor een langwerpig bord.
  31. Dresseer eerst de salades. Begin met de witte koolsla linksboven. Gebruik hiervoor een vrij grote keukenring waarin het eerste laagje de witte koolsla wordt.
  32. Hierboven komt een laagje appel en vervolgens een laagje spekjes. Werk dit slaatje af met een stukje pitabrood.
  33. Maak in het midden van het bord het tweede saladetorentje aan de hand van dezelfde grootte van keukenring. Vorm het onderste laagje met de tzatziki waarop vervolgens de tomaten-radijsmix komt. Werk dit torentje af met enkele plukjes dille.
  34. Rechts op het bord komt het frisse groene slaatje. Maak een mooi rond bolletje van slablaadjes en werk af met een 2-tal takjes bieslook.
  35. Snij de gebraden kipfilets in reepjes en lepel hier ten slotte nog wat saus over.
  36. *Brunoise
  37. Snijden in kleine dobbelsteentjes van een maximale grootte van 5 mm.

Advertentie

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?