Zeeuwe Bolussen of kaneelbroodjes

Ingrediënten voor 10 personen

  • 500 gr bloem
  • 15 gr kristalsuiker
  • 1/2 ei
  • 10 gr zout
  • 20 gr droge gist
  • 215 ml water
  • 50 ml melk
  • 25 gr roomboter
  • VOOR HET SUIKERMENGSEL
  • 1 el kaneel
  • 125 gr bruine basterdsuiker

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 225°C.
  2. Meng alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, in een kom. Zorg dat je de gist en het zout in aparte hoeken strooit. Kneed het deeg 2 minuten door. Voeg dan de boter toe in blokjes en kneed nog eens 4 minuten met een elektrische mixer tot een soepel deeg.
  3. Verdeel het deeg in bolletjes van 80 gram ( ca had 11 bolletjes) en leg ze op een stuk bakpapier. Bedek ze met een theedoek en laat 20 minuten rusten.
  4. Meng de basterdsuiker met het kaneelpoeder in een ovenschaal.
  5. Rol elk bolletje deeg uit tot een streng van 30 centimeter. Bestrijk de streng met wat water en leg hem in het suikermengsel. Rol erdoorheen. Wikkel de streng nu twee keer om drie vingers heen en stop het uiteinde bovenin het broodje Verdeel de broodjes over de bakplaat met voldoende afstand van elkaar.
  6. Laat de bolussen nog 5 minuten rijzen.
  7. Zet de bolussen in de oven en bak ze in 7 minuten af. Haal ze uit de oven en keer ze direct om op een grote schaal (of een andere bakplaat). Laat even afkoelen, niet te lang, warm zijn ze het lekkerst!
  8. Teveel bolussen?
  9. Gewoon even goed inpakken met plastic folie en in een diepvrieszakje doen. Dan laten ontdooien en misschien nog even opwarmen in een warme oven (of, als je echt niet kunt wachten, de magnetron).
  10. Prima.
  11. Bron Yummy in my Tummy en Rudolf van Veen

Advertentie

Andere Solo-leden over dit recept (1)

Gepost door Love to Cook op 13 april 2014 om 17u09

Een Zeeuwse bolus is een zoet koffiebroodje dat oorspronkelijk afkomstig is uit de provincie Zeeland . Bolussen worden gebakken van wit brooddeeg dat tot een streng door bruine basterdsuiker wordt uitgerold en daarna wordt opgerold in een soort spiraalvorm. Veel bakkers vormen de bolus naar eigen inzicht; de meesten hebben een eigen recept. Met name het suikermengsel om de bolussen in uit te rollen verschilt per streek en bakker. Vaak wordt ook kaneel gebruikt maar niet iedere bakker doet dit. Ze worden vaak bij de koffie genuttigd, waarbij de (vlakkere) onderzijde meestal met wat boter besmeerd wordt.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?