Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

  1. Benodigdheden: voor 6 personen
  2. 2 aardappels, 800 gr pastinaak (zie beneden), olijfolie, boter, zout, peper, 400 gr pomodori tomaten, enkele takjes kervel, enkele takjes dragon, enkele takjes koriander, enkele blaadjes basilicum, 1 teen knoflook, 1 Spaanse peper, rode wijnazijn, ca 700 gr zeeduivel, 4 plakken katenspek, wat bloem, 4 kleine satéprikkers, 4 stronken witloof, wat bruine basterdsuiker, 200 gr pastinaak.
  3. Bereiding:
  4. Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en zet ze in een pan met water op het vuur. Schil de pastinaak en snijd de pastinaak in grove stukken. Voeg de pastinaak bij de aardappels als de aardappels voor een derde gaar zijn. Laat dit nog eens 15 minuten koken. Giet het water af en laat de rest van het vocht nog even verdampen. Voeg de olijfolie en de boter toe en stamp de aardappel/pastinaak tot een puree. Voeg naar smaak zout en peper toe. Zet een pan met water op het vuur en vul een bak met koud water. Maak een kruisje in elke tomaat. Voeg, als het water kookt de tomaten toe. Haal ze er na 10 seconden uit en doe ze in het koude water. De schil van de tomaat zit nu al los. Verwijder de schil van alle tomaten. Snijd de tomaat in vieren en verwijder de binnenkant (de zaden). Snijd de tomaat nu in kleine blokjes en doe dit in een pan. Snijd de kervel, dragon, koriander en het basilicum fijn en voeg dit toe aan de tomaten. Hak het knoflook fijn en voeg dit ook toe. Voeg de olijfolie en de rode wijnazijn toe en zout en peper naar smaak. Laat het opwarmen tot het mengsel begint te koken. Haal het direct van het vuur. Haal met een scherp mes het velletje van de zeeduivel en snijd de minder mooie kantjes van de vis. Snijd de zeeduivel in 4 stukken van ongeveer 180 gr per persoon. Leg de plakjes katenspek uit. Leg er een stuk zeeduivel op en rol het katenspek eromheen. Steek er een satéprikker in. Doe wat peper op de zeeduivel. Haal de zeeduivel zachtjes door de bloem zodat er een klein laagje omheen zit. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de zeeduivel in ongeveer 5 minuten bruin aan. Verwijder het binnenste van het witloof. Snijd het witloof in de lengte in repen. Doe een scheut olijfolie in de wok. Doe het witloof, de suiker en peper en zouterbij en bak het witloof op hoog vuur in een paar minuten gaar. Schil eerst het buitenste van de pastinaak om de pastinaak schoon te maken. Schil met een aardappelschilmesje dunne, lange reepjes van de pastinaak. Zet de frituurpan op maximaal 165 °C. Laat de pastinaakreepjes in ongeveer 6 minuten knapperig worden. Leg een beetje puree op het midden van het bord. Doe er wat witloof op. Leg de vis hier bovenop en garneer met wat van de chipjes.
  5. Pastinaak, pinksternakel of witte peen is een inheemse groente die al heel oud is en wordt de laatste tijd opnieuw in ons land verbouwd. De witte wortel is minder zoet dan de gewone wortel, de smaak heeft iets weg van knolselderij. Pastinaak is niet zozeer vitaminerijk alswel mineraalrijk. Na de oogst wordt de wortel gauw slap. Bewaar pastinaak daarom niet langer dan 3 à 4 dagen en liefst in een met geperforeerde, plastieken zak.
  6. Katenspek is gekookt en daarna gerookt mager spek uit de buikstreek van een varken. De naam katenspek verwijst naar de katen waarin het spek te drogen werd gehangen. Dit gebeurde met name in Duitsland. Het Duitse 'Kate' is de eenvoudige woning (hut, schuurtje, stulp) van een dagloner. Vergelijk ook met de Nederlandse woorden 'keet' (bouwkeet) en 'keute' (als in keuterboer). Dagloners konden zich de luxe van vlees zelden veroorloven. In hun stulp hing gerookt spek.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?