Wittekool-puree ovenschotel

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

  1. Benodigdheden: pan/ 3 kookpotten/ garde/ pureestomper/ vergiet/ maatbeker/ el/ vork/ 1 pollepel/ 1 grote ovenschotel of twee kleine
  2. Bak het gevogelte gehakt in de pan met olijfolie. Kruid het gehakt met peper & zout naar eigen smaak. Met een vork kan je het gehakt prakken zodat het niet samen klontert in de pan. Als het gehakt los is kan je het gewoon roeren met een pollepel. Wanneer het gehakt klaar is kan je deze opzij zetten.
  3. Kook de gesneden wittekool en de geschilde aardappelen gaar in water met een snuifje zout. Hoe kleiner de aardappelen gesneden zijn, hoe sneller dit gaat. Ik laat ze persoonlijk verder koken zodat ze makkelijker te stompen zijn tot puree.
  4. Als de wittekool zacht is, houdt dan 250ml kookvocht bij voor de bechamelsaus. Kruid de wittekool met peper en een beetje zout. Giet de aardappelen meteen af als ze klaar zijn. Stomp de aardappelen tot puree. Voeg 1 ei toe en naar eigen smaak boter en eventueel een scheutje melk. Kruid de puree met peper, beetje zout en noodmuskaat. Meng alles goed doorelkaar.
  5. Bechamelsaus: Laat de boter smelten op het een laag vuurtje. Wanneer de boter gesmolten is, haal je pot van het vuur en voeg je de bloem beetje bij beetje toe terwijl je goed klopt. Voeg de mengeling van kookvocht en de melk toe. Klop alles goed door elkaar met de klopper en zet terug op het vuur. Blijf kloppen. Hoe langer op het vuur, hoe dikker de saus wordt. Kruid af met noodmuskaat, peper en een beetje zout.
  6. of in de microgolfoven: doe de boter in een pot voor de microgolfoven. Zet deze enkele seconde in de micro tot de boter gesmolten is. Voeg de bloem toe en klop goed. Voeg het kookvocht en melk toe, plaats terug in de micro voor een minuut. Klop alles goed door elkaar. Plaats terug in micro voor een minuut en klop nog eens alles door elkaar. Als deze zwaarder wordt om te kloppen, kruid je de saus en plaats je voor een laatste keer in de micro voor een min. Is de saus te loperig dan kan je deze telkens met een minuut extra in de micro plaatsen. Telkens afwisselen met het door elkaar kloppen zodat alle bloem goed wordt opgenomen.
  7. Neem de ovenschotel en bedek de bodem met het gehakt. Bedek het gehakt met de wittekool en giet de bechamelsaus over de wittekool. Als laatste voeg je de puree toe. (Liefhebbers kunnen eventueel emmental kaas of andere strooikaas toevoegen om te gratineren.)
  8. Je kan de schotel vooraf maken. Voor het serveren plaats je de ovenschotel in een voorverwarmde oven van 200°c (grillstand). Zet de schotel iets hoger zodat de puree mooi bruin en een beetje krokant kan worden.
  9. SMAKELIJK

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?