Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven met grill voor op 175°.
  2. Spoel het witloof en verwijder de slechte blaadjes. Wrijf het goed droog. Maak 2 inkepingen in het bittere kroontje onderaan.
  3. Bak de witloofstronkjes kort op een vrij hoog vuur, in de helft van de solo. Blus met een kopje water. Kruid met pezo. Laat 10 minuten stoven onder deksel.
  4. Laat het witloof uitlekken in een vergiet.
  5. Laat de rest van de boter smelten en strooi er de bloem bij en roer glad. Laat de roux een halve minuut opdrogen op het vuur, om de bloemsmaak te verwijderen. Leng van het vuur af aan met de melk, zet terug op het vuur en blijf omroeren tot de saus bindt. Doe er, terug van het vuur af, 2/3 van de kaas bij. Roer tot de kaas volledig gesmolten is. Kruid de saus naar smaak met nootmuskaat en pezo.
  6. Verpak elk witloofstronkje in een half plakje ham, indien grote, indien kleine, neem dan een volledige plak. Leg de rolletjes naast elkaar in een ovenschaal.
  7. Lepel er de saus over en bestrooi met de rest van de kaas. Zet ongeveer 5 minuten in de oven, totdat er zich een mooi bruin korstje heeft gevormd.
  8. Lekker met gekookte aardappelen of aardappelpuree.
  9. Tip: Het witloof gaar koken in water, kan ook, maar dan verliest het echter veel smaak en moet het minstens een uur uitlekken. Dan nog is het risico groot dat de saus waterig wordt. De witloofstronkjes eerst aanbakken (en dus eigenlijk dichtschroeien) en dan gaarstoven, is een lekker trucje, of het witloof stomen en laten uitlekken.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?