Ingrediënten voor 2 personen

  • 15 gr verse gist of zakje 7 gr gedroogde gist
  • 3 dl lauw water
  • 1 tl suiker
  • 450 gr bloem
  • 1,5 tl zout

Bereidingswijze

  1. 1 Als u verse gist gebruikt, meng de gist met de helft van
  2. het water en de suiker. Laat 15 minuten staan. Doe de bloem
  3. en het zout in de mengkom. Als u gedroogde gist gebruikt,
  4. voeg de gist met de suiker toe aan de bloem.
  5. 2 Meng met de Deeghaak op de laagste stand geleidelijk het
  6. gistmengsel en het overgebleven water, of het water bij
  7. gebruik van droge gist, erdoor tot een zacht deeg.
  8. 3 Kneed 1 minuut op de laagste stand en 4 minuten op
  9. stand 1, tot het deeg glad en elastisch is. Neem de
  10. mengkom van de machine, dek af met ingevet plastic folie
  11. en laat 1 uur op een warme plaats rijzen, of tot het deeg in
  12. omvang is verdubbeld.
  13. 4 Kneed het deeg nogmaals 30-60 seconden met de
  14. Deeghaak op de laagste stand. Leg het op een licht met
  15. bloem bestoven oppervlak en vorm het. Dek het af met
  16. ingevet plastic folie en laat het
  17. 30 minuten rijzen, of totdat het in omvang is verdubbeld.
  18. 5 Verwarm de oven voor op 220 °C of gasstand Bak 25-30
  19. minuten of totdat het brood goudbruin is.
  20. Variaties
  21. Rond brood Vorm van het deeg een ronde bolle bal. Kneed
  22. de randen naar het midden, draai om en leg op een
  23. ingevette bakplaat. Breng vlak vóór het bakken een inkeping
  24. aan.
  25. Brioche Verhoog de hoeveelheden met 50%, maar laat de
  26. hoeveelheid gist ongewijzigd. Verdeel in twee derde en een
  27. derde en vorm er ballen van. Leg op geoliede bakplaten, dek
  28. af en laat 20 minuten rijzen. Maak een kruis van 4 cm op de
  29. bovenkant van de grootste bal.
  30. Bestrijk met water en leg de kleinere bal erop. Druk met
  31. twee vingers een gat door het midden. Laat 10 minuten
  32. rijzen en bak vervolgens 30-35 minuten.
  33. Klassieke knip Vorm van het deeg een rechthoek die even
  34. lang is als het bakblik. Rol in de lengte op, vouw de uiteinden
  35. naar onder en leg in een broodblik van 900 g. Laat staan
  36. totdat het deeg in omvang is verdubbeld, bestuif met bloem
  37. en maak een inkeping over de gehele lengte.

Advertentie

Reacties (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?