Recept 05 (0 stemmen)

Tortilla

Dit is een recept van

tijd
40 min
Ziet er lekker uit?

Anderen bekeken ook


Bereidingswijze

  1. De aardappeltortilla is de meest bekende en voedzame, maar je kunt de aardappelen vervangen door of aanvullen met groenten, zoals tomaten, erwten, paprika’s, paddenstoelen, asperges, … noem maar op.Ingrediënten
  2. • 600 gr aardappelen, in blokjes of schijfjes van 1 cm
  3. • 2 uien, gesnipperd
  4. • 8 eieren
  5. • 1 dl melk
  6. • olijfolie
  7. • peterselie, fijngehakt
  8. • versgemalen zwarte peper en zeezout
  9. Keukengerei
  10. • Bakpan met deksel
  11. • Roerlepel
  12. • Mengkom
  13. Bereidingswijze
  14. • Verwarm olijfolie in een pan, leg de bodem vol met aardappelschijven en stoof deze, met deksel op de pan, in 15 à 20 minuten zachtjes gaar (zie kooktip1). Schep voorzichtig en regelmatig om, zodat alle kanten worden gebakken. Na 10 minuten stoven de ui tussen de blokjes strooien, zodat deze mee kunnen fruiten.
  15. • Klop de eieren met wat peper, zout en peterselie in een kom goed los en giet het over de aardappelen. Het eimengsel snel, maar voorzichtig onder de aardappelschijfjes mengen (zie kooktip 2 en 3). Maak de bovenkant voorzichtig plat (even de uitstekende aardappelstukjes terug duwen).
  16. • Zet het vuur laag en bak het geleidelijk aan.
  17. • Als de onderkant bruin en het omelet aan de zijkanten gestold is (na zo’n 5 à 10 minuten bakken) komt het enge, het omkeren van de omelet: dit doet men door de tortilla uit de pan op het deksel of een bord te laten glijden en vervolgens de pan omgekeerd op het deksel te houden. Dan keert men het geheel om en ligt de omelet ondersteboven.
  18. • Bak de andere kant ook bruin in zo’n 3 à 5 minuten.
  19. Serveertips
  20. • Snij in punten of vierkantjes en serveer onmiddellijk met een fris groen slaatje en boeren- of stokbrood.
  21. Kooktips
  22. Men kan de rauwe aardappelen gaar en goudbruin bakken in de pan of eerst de aardappelen gaarkoken of overschotjes van gisteren gebruiken. De gaargekookte aardappelen moeten natuurlijk niet zolang bakken om ze goudbruin te krijgen (5 à 10 minuutjes).
  23. Men kan ook de gebakken aardappelen eerst onder het eimengsel in de kom mengen (dit is zeker gemakkelijker als men er ook nog wat groenten aan toevoegt) en dan terug overgieten in de pan.
  24. Tortilla eventueel aanvullen met groenten (zoals tomaten, erwten, paprika’s, paddenstoelen, wit of groene asperges, …) en/of vlees (zoals dunne plakjes Chorizo, plakjes worst, gebakken ontbijtspek,…).

Ingrediëntenvoor 4 personen

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?