Taartje van gerookte zalm met broccoli en bieslook

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 beetje vinaigrette of dressing(gewone)
  • 8 st bieslookstekjes
  • 1 kleine broccoli
  • 5 st frambozen(mag uit diepvries eventueel)
  • 200 gr gerookte zalm
  • 7 blaadjes gelatine van 2 gr
  • 2 dl water
  • 1 st bouillonblokje (groenten of kip)
  • 1 paar blaadjes ijsbergsla
  • 1 groot vel bakpapier
  • 4 st serveerringen(of als je niet hebt potjes voor bijv soufflé)

Bereidingswijze

  1. Was de broccoli en doe ze in roosjes
  2. Stoom de broccoli of kook ze
  3. week gelatine in koud water
  4. Los ondertussen je bouillonblokje op in de 2 dl water
  5. doe de uitgeknepen gelatine er bij en roer tot die opgelost is in de bouillon
  6. laat even afkoelen
  7. vet nu je vormpjes in met een klein beetje olie. Dit is om je taartjes vlot los te laten komen van je vormpjes.
  8. Ondertussen snij je uit de plakjes gerookte zalm, rondjes de grootte van je serveerringen. Die zalm komt op de bodem van je taartje. Je kunt gerust een stukje zalm leggen op een plaats waar de zalm te dun is, of gescheurd door het snijden.
  9. De rest van je gerookte zalm snij je in kleine stukjes
  10. Snij 5 pijlen bieslook heel fijn
  11. Doe broccoli en bieslook bij de bouillon met de gelatine
  12. Mix alles goed
  13. Laat dit mengsel een tijdje rusten, je zult zien dat de gelatine zijn werkt doet in het mengsel en dit al een beetje dikker wordt
  14. Klop de room op
  15. als het broccolimengsel reeds afgekoeld maar toch nog niet helemaal stijf is, kun je de room er voorzichtig onder mengen
  16. Als je met serveerringen werkt, neem je een stuk bakpapier of plastiekfolie en leg dit in een plastiek doos. (Werk je liever niet met aluminiumfolie (zoals op de foto) want gezouten vis en aluminiumfolie geven blijkbaar een rare reactie op elkaar – ik zag grijze vlekjes op de zalm)
  17. Bakpapier in je doos werkt gemakkelijker om je taartje los te maken.
  18. Leg onderaan je serveerring het rondje zalm (niet als je met potjes werkt)
  19. giet nu +- de helft van het mengsel op de zalm, verdeel hierop de helft van je kleine stukjes zalm (hou de 2de helft gekoeld)
  20. Giet hierop de andere helft van je broccolimengsel en zorg er voor dat de vier taartjes +- gelijke hoogte hebben.
  21. dek de doos af en zet in de koelkast om op te stijven
  22. Voor het opdienen haal de taartjes uit de ringen, door met een mes langs de zijkanten te gaan.
  23. Verdeel de rest van de stukjes zalm bovenaan en versnipper er ook de 3 overige pijltjes bieslook over
  24. Maak een vinaigrette zoals gewoonlijk
  25. mix je frambozen en doe ze bij de vinaigrette
  26. Leg je broccoli-zalmtaartje midden op je bord
  27. Leg langs de ene kant wat sla, drapper langs de andere kant frambozensaus
  28. Andere vormen
  29. Heb je geen serveerringen in je bezit, werk dan met gesloten vormpjes.
  30. Om de taartjes uit de vormpjes te halen, kun je de kleine dessertpotjes even in warm water plaatsen. De taartjes klikken er zo gemakkelijk uit
  31. Je kunt dan wel geen laagje zalm onderaan leggen. Ofwel versnipper je al je zalm en doe die onder het broccolimengsel. Ofwel ga je juist omgekeerd te werk. Leg je een schelletje zalm als bovenste laagje eer je taartje opstijft. Dat wordt dan nadien je bodem

Advertentie

Andere Solo-leden over dit recept (1)

Gepost door linnepinneke op 08 april 2014 om 16u17

Dit ziet er een lekker en fris gerechtje uit. Maar ik heb een vraagje. Hoeveel room moet er bij en is dit gewone culinaire room of slagroom om op te kloppen? Alvast bedankt.

Hoeveel sterren geef jij dit recept?