Ingrediënten voor 2 personen

 • 500 gram broodmix (koekenbrood)
 • 3 gram zout
 • 250 ml lauw water
 • 40 gram boter
 • 8 gram verse gist (of 4 gr droge gist)
 • 15 gram gesmolten boter
 • 180 gram suikerparels

Bereidingswijze

 1. Leg om te beginnen de suikerparels en de 15 gram boter (die gesmolten moet worden) even aan de kant, die zijn voor de afwerking.
 2. Al de rest van de ingrediënten mogen in de broodmachine. Eerst het water, dan het zout en de boter, dan de broodmix, en dan de gist. Let op dat de gist het water NIET raakt: maak een holletje in de broodmix, stop daar de gist in, en maak het holletje weer dicht.
 3. Start het programma om rozijnenbrood te maken. Duidt de grootte aan (900 gr) en kies de kleur van de korst (ik ben voor donker gegaan).
 4. Terwijl het deeg aan het kneden is, smelt je de 15 gram boter op een laag vuurtje. Je hebt dit nodig wanneer de machine klaar is met kneden (bij mij duurt dit 20-30 minuten), en je moet dit met je handen onder het deeg kneden dus smelt de boter niet te laat zodat je je niet verbrandt.
 5. Als de machine het signaal gegeven heeft dat het kneden klaar is, haal je het deeg en de kneedarm er uit. Meng de gesmolten boter en de suikerparels onder het deeg, en maak hier weer een mooie bal van.
 6. Stop het deeg terug in de machine, zonder kneedarm, en laat het programma verder lopen. Onderbreek het programma niet! Je hebt na het kneden (na het signaal) een 10-tal minuten om de suiker en de gesmolten boter toe te voegen, dit is ruim voldoende om het programma niet te moeten onderbreken.
 7. Als het programma helemaal afgelopen is, haal je (met overhandschoenen) de vorm er uit, en laat je deze 10-15 minuten rusten (ik zet hem op een rooster, de vorm is loeiheet en je wilt natuurlijk je aanrecht niet beschadigen).
 8. Na het rusten draai je de vorm om (nog steeds met handschoenen) en schudt je het brood er voorzichtig uit. Ik laat dit nog een tijdje afkoelen op een rooster, en dan stop ik het in een broodzak. Smullen maar!

Tip

Bij stap 5 kan je ook nog het volgende doen: als je het deeg uit de vorm haalt, weeg je hier 200 gr af. Leg dit even aan de kant, en meng de gesmolten boter en de suikerparels onder de rest van het deeg. De 200 gr rol je uit, en wikkel je rond de bal die je gemaakt hebt met de boter en de parels. Dit kun je doen om krassen van de suikerparels in je bakvorm te vermijden.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?