speenvarken aan het spit

Een speenvarken op een feest hebben draaien is altijd een eyecatcher. Toch is het echt niet moeilijk te bereiden

Ingrediënten voor 10 personen

Bereidingswijze

 1. Koop een speenvarken bij de slager of diepgevroren online. Een bevroren speenvarken heeft wel 2 dagen nodig om te ontdooien in de koelkast.
 2. schuit het spit in het varken. Het gemakkelijkste is dat je begint langs de bek.
 3. Zet het varken goed vast met de spitvorken. Maakt in het midden van de rug het varken ook vast aan het spit met keukentouw.
 4. maak de vulling:
 5. Meng het gehakt, look, ui, appels en de kruiden onder elkaar en vul de buikholte er mee. Als de buikholte is gevuld maak je deze dicht met keukentouw. Zorg ervoor dat de buik goed dicht zit.
 6. Doe naar eigen inzicht grofzout op de huid en masseer dit ook in. Het zout is cruciaal om de huid uit te drogen en een perfecte crackling te creëren. Smeer het varken in met snippers knoflook en olijfolie, zorg dat het er goed in gemasseerd is. Dit zorgt voor meer smaak. Doe ook naar eigen inzicht peper op de huid.
 7. steek ondertussen de BBQ aan. Een speenvarken van 8 kilo heeft ongeveer 5 uur aan het spit nodig.
 8. Zorg ervoor dat de meeste kolen onder de poten en de schouders liggen, omdat dit de dikste delen zijn. De minste kolen liggen onder het midden van het varken.
 9. Smeer af en toe olijfolie op het varken met een basting kwast om de crackling te verbeteren.
 10. Het speenvarken is klaar als deze een kerntemperatuur heeft van 70°C of hoger. Gebruik om dit te meten een kerntemperatuurmeter.
 11. Belangrijk is om het varken naar de plaats waar je het wilt serveren brengt voordat je het spit verwijderd. Het kan zijn dat het varken uit elkaar valt als je dit andersom doet. Zet het roteren uit en gebruik theedoeken of ovenhandschoenen om het spit eraf te halen. Je hebt twee personen nodig om het varken te verplaatsen. Als het varken op de goede plaats ligt kun je het spit verwijderen. Snijd vervolgens het varken aan en serveren maar!

Tip

Laat het speenvarken niet te snel garen. Je moet nog net je hand tussen het varken en de hittebron enkele seconden kunnen houden. Serveer dit gerecht samen met een simpel slaatje en gepofte aardappelen

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?