Spaghetti bolognese met een twist

Ingrediënten voor 24 personen

Bereidingswijze

 1. Dit gerecht maak ik één keer per jaar voor een grote groep mannen en valt altijd erg in de smaak. Zorg voor 1 hele grote pan of verdeel het over meerdere kleinere pannen anders wordt bakken al gauw koken en dan wordt de bolognese saus het niet lekker.
 2. Pancetta in kleine reepjes snijden. Rozemarijn even in kokend water onderdompelen zodat het aroma beter vrijkomt. Blaadjes van de rozemarijn afrissen en fijnhakken. Pancetta en rozemarijn in olijfolie bakken.
 3. Uien en knoflook snipperen en toevoegen zodra de pancetta bruin wordt. Zachtjes fruiten zodat de uien zoet worden.
 4. Gehakt rul bakken met peper en zout in kleine hoeveelheden in een aparte pan anders wordt het koken. Het rul gebakken gehakt toevoegen aan het pancetta, rozemarijn en uien mengsel.
 5. Open een fles wijn en proef voordat je deze toevoegt! Als de wijn goed is zo'n 1,5 fles toevoegen, beetje op gevoel. Zachtjes laten inkoken. Drink de rest zelf op met de koksmaten.
 6. De oregano en tomaten uit blik toevoegen. Peper en zout naar smaak toevoegen. Proef! Bij dit soort grote hoeveelheden kan het al gauw te flauw worden.
 7. Dek de saus af met vetvrij bakpapier (beetje op maat knippen). Doe de deksel op de pan. Als je een oven ter beschikking hebt die groot genoeg is kan je de pan daarin op 180 graden een uur of anderhalf verder laten sudderen. Anders op een zo laag mogelijk vuur en dan af en toe roeren.
 8. Proef de saus tussendoor nog eens en voeg naar smaak peper en zout toe.
 9. Haal de verse spaghetti uit de koelkast. Zet op tijd grote pannen met water op voor het koken van de spaghetti. Liever 4 kleinere dan één hele grote. Het kokende water koelt snel af door de verse pasta en het bloem zorgt er anders voor dat je bij de laatste hoeveelheid spaghetti eerder in pap staat te roeren dan kokend water (ervaring).
 10. Maak een "mise en place" van borden en bestek, vergiet met gekookte spaghetti, sauspan, Parmezaanse kaas en pot basilicum.
 11. De verse spaghetti heeft weinig kooktijd nodig. Daarom is het handig de eerste groep direct te laten komen als de eerste "batch" spaghetti klaar is. Spaghetti uitscheppen in een vergiet en een beetje olijfolie erdoor.
 12. Laat de eters opstellen in een rij en vul de borden met spaghetti, saus, Parmezaanse kaas en een takje basilicum.
 13. Met bovenstaande hoeveelheid is er meestal net een heel klein beetje over en hebben de meeste twee keer opgeschept.

Ontvang onze heerlijke recepten en maak dagelijks koken en bakken makkelijker dan ooit

Uitschrijven is op elk moment mogelijk

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?