Savooikool met spek

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingswijze

 1. Savooikool Klaarmaken
 2. Lekker en makkelijk recept om een winterse groente feestelijk te serveren met kroketten: savooikool klaarmaken met spek.
 3. Het oog wil ook wat, daarom gaan we er alles aan doen om de frisgroene kleur van de kool te behouden tijdens het koken. Daarom voegen we natriumbicarbonaat of baksoda toe en koel je de kool na het koken onmiddellijk af onder ijskoud water.
 4. De lekkerste bereiding is de kool in fijne reepjes te snijden en na het garen – net voor het serveren – er gebakken stukjes spek door te roeren. Om sneller te werken snijd je de koolbladeren niet zo fijn en bak je de stukken spek gewoon apart in hun geheel in een pan en serveer zo naast de groente.
 5. Ook lekker met aardappelpuree.
 6. Begin met eerst water te koken in een grote kookpot. Snijd de buitenste bladeren van de savooikool fijn.
 7. Snijd de kool half door en werk verder met 1 van de helften. Halveer opnieuw, snijd het harde hartje eruit (smijt op de composthoop) halveer de rest opnieuw en snijd in fijne reepjes.
 8. Voeg het natriumbicarbonaat en de fijngesneden savooikool toe aan het kokende water en laat hierin de kool enkele minuten blancheren.
 9. Als de kool gaar is, giet je ze af en laat in een vergiet zeer goed uitlekken.
 10. Snijd ondertussen het spek in repen of kubusjes, zorg dat er geen beentjes meer in het vlees zitten.
 11. Neem een grote kasserol met dikke bodem en smelt er een klont hoeveboter in.
 12. Als de boter gesmolten is, begin je hierin op een matig vuurtje de stukjes spek te bakken.
 13. Als de spekjes na een 10 tal minuten lekker knapperig en mooi krokant gebakken zijn,
 14. voeg je er de kool bij en roer goed om.
 15. Zet op een zacht vuurtje, kruid met peper, zout en nootmuskaat en roer om zodat alles mooi vermengd en ook het spekvet mooi doorheen het gerecht gemengd is.
 16. Serveer de met spek klaargemaakte savooikool met aardappelpuree of kroketten uit de diepvries en gewoon naast een dik stuk spek of kotelet.

Advertentie

Andere Solo-leden over dit recept (0)

Hoeveel sterren geef jij dit recept?